Naša Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe nastavlja svoje otkrivanje drugačijih palačinki pa je ovaj put napravila veselu tortu od palačinka s ciklom.
Sastojci
Sok od cikle
- 1 veća cikla (ili dvije male)
- ½ dl vode
Palačinke
- 100 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- nekoliko kapi arome vanilije
- 2,5 dl soka od cikle (ovisno koju boju želite dobiti)
- 4,5 – 5 dl mlijeka
Krema
- 500 g sira mascarponea
- 250 g bijelog čokoladnog namaza
- 3 dl vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
- voće po izboru
Priprema
Sok od cikle
Ciklu oprati i omotati aluminijskom folijom. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 ˚C oko 60 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li mekana). Ciklu malo ohladiti, oguliti i usitniti u blenderu uz dodatak vode. Ohladiti.
Palačinke
Suhe sastojke umiješati, a jaja i tekuće sastojke umutiti pjenjačom. Smjesu s jajima ulijevati u brašno uz stalno miješanje. Umiješati da nema grudica. Dodati usitnjenu ciklu, umiješati te procijediti. Pokriti i ostaviti 20 minuta.
Palačinke peći u tavi promjera 20 – 22 cm premazanoj masnoćom na tihoj vatri. Hladne palačinke nadjenuti kremom i hladiti u hladnjaku nekoliko sati. Ukrasiti voćem i poslužiti.
Krema
Navedene sastojke izvaditi iz hladnjaka, staviti u posudu i mutiti mikserom te odmah namazati na palačinke.
Fotografije: Od slatkoga slađe
[print_link]