Neki nam recepti obilježe djetinjstvo, ali ih onda u užurbanosti odraslog života nekako zaboravimo. Stvari će se sada promijeniti jer nam Vesna Nakić danas donosi recept za mnogima omiljenu slasticu iz djetinjstva – rižu na mlijeku ili sutlijaš.
Sastojci
- 150 g riže
- 100 g meda
- 20 g vanilin šećera ili 1 mahuna vanilije
- 400 ml vode
- 350 ml kokosovog mlijeka
I još
- cimet
Priprema
Rižu, med i vaniliju staviti u vodu i početi kuhati.
Nakon desetak minuta kada riža počne mekšati dodati kokosovo mlijeko.
Povremeno miješati dok se riža ne skuha.
Izliti u zdjelice i staviti na hlađenje.
Prije posluživanja, po želji posuti cimetom.
Napomena
Umjesto kravljeg, možete koristiti bilo koje drugo mlijeko.
Koristila sam kokosovo mlijeko, ali baš mlijeko, ne napitak. Mlijeko je gušće. Budete li koristili napitak, moguće je da će vam trebati manje vode, a i manje mlijeka.
Umjesto klasičnog bijelog šećera koristila sam med, a zaslađivač stvarno možete dodati po svom izboru: šećer, smeđi šećer, med itd.
Rižu nemojte raskuhati čekajući da popije svu tekućinu. Bez brige, popiti će je tijekom hlađenja. S tim da ja osobno volim da bude malo rjeđe, odnosno da riža na kraju ne bude suha. Ovisno o tome što više volite, dodajte manje ili više tekućine.
Od dodataka, koristila sam samo cimet posut po hladnom desertu. Isto tako, u tek skuhano možete koristiti datulje, brusnice, sjeckane bademe itd., ali meni osobno je najdraži kao tzv. original.
Fotografije: Vesna Nakić