Hladne jesenske dane najbolje je zagrijati dobrim dizanim kolačima poput ovog vijenca s cimetom i lješnjacima koji nam stiže s bloga Natašine slastice/Kolači.biz autorice Nataše Pralice.
Sastojci
Tijesto
- 200 ml mlakog mlijeka
- ½ kockice svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 300+40 g brašna
- 30 g istopljenog maslaca ili margarina
- ½ žličice soli
- 1 žumanjak
Nadjev
- 80 g šećera
- 3 žličice cimeta
- 50 g istopljenog maslaca ili margarina
I još
- 3 žlice prženih i mljevenih lješnjaka
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac i dodajte šećer, pomiješajte sastojke.
U posudu dodajte 300 gr brašna i napravite udubinu. Nastavite dodavati pripremljeni kvasac (nije potrebno da prethodno odradi), maslac ili margarin, sol i žumanjak, pomiješajte kuhačom.
Dodajte ostatak brašna i tijesto izmijesite rukama.
Tijesto u posudi pokrijte krpom i ostavite da odmori 45 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
Pomiješajte šećer, cimet i istopljeni maslac ili margarin.
Slaganje
Tanko ga razvaljajte tako da jedan dio bude duži jer njega ćete savijati i formirati vijenac.
Tijesto premažite nadjevom, rubove nije potrebno mazati. Jednu žlicu nadjeva ostavite za kasnije.
Po nadjevu posipajte pržene i mljevene lješnjake.
Duži dio tijesta srolajte.
Tijesto prerežite na poola po dužini, početak role neka ostane cijeli.
Obje strane tijesta preklapajte jedno preko drugoga.
Napravite vijenac i spojite krajeve.
Vijenac prebacite u lim za pečenje na masni papir.
Preostalim nadjevom premažite vijenac. Ukoliko se nadjev počne stezati stavite ga kratko u mikrovalnu da omekša i da se lakše razmazuje.
Vijenac stavite peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Gotovi vijenac izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi te ga po želji pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Natašine slastice/Kolači.biz