Inga i Lily Bašić, sestre koje vode blog Feeding Art, danas su s nama podijelile recept za vijenac od avokada i pistacije prigodno ukrašen uskrsnim jajima.
Sastojci
(za kalup za vijenac ᴓ 32 cm, zapremnine 2,1 l)
- 60 g pistacija (mljevenih)
- 1 bio-limun
- 1 ½ zreli, mekani avokado
- 300 g mekog maslaca
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 5 jaja (M)
- 420 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 65 ml kokosovog mlijeka
I još
- malo maslaca za kalup za pečenje
- šećer u prahu za posipanje
- pistacije (za dekoraciju)
- jaja (za dekoraciju)
Priprema
Samljeti pistacije u sjeckalici. Limun oprati, posušiti, koricu naribati te iscijediti 4 velike žlice soka. Avokado prepoloviti, izvaditi košticu i oguliti. Maslac, šećer, avokado i prstohvat soli miksati ca. 10-12 minuta dok ne dobijete kremastu masu. Umutiti jedno po jedno jaje. Brašno prosijati s praškom za pecivo, dodati pistacije i limunovu koricu te naizmjenično s kokosovim mlijekom i sokom od limuna umiješati u masu od maslaca, avokada i jaja.
Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za pečenje premazati maslacem. Tijesto izliti u kalup i poravnati ako je potrebno. Peći oko 50 minuta, provjeriti drvenim štapićem je li pečen. Ako počne brzo tamniti, prekrijte ga posljednjih petnaestak minuta papirom za pečenje. Nakon pečenja ostaviti ga u kalupu još 15 minuta da miruje te ga potom istresti iz kalupa na žicu za hlađenje i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
Prije serviranja posuti šećerom u prahu i dekorirati pistacijama, a ako ga pravite za Uskrs onda i jestivim, dekorativnim jajašcima.
Fotografije: Feeding Art