Jabuke su ponovno zavladale u kuhinji, a mi vam danas donosimo recept za mousse tortu s jabukama koji je s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Biskvit
- 2 veća jaja
- 40 g šećera
- 1 žlica meda
- prstohvat soli
- 45 g brašna
Jabuke
- 3 kisele jabuke
- 50 g šećera
- 2 žlice meda
- prstohvat soli
- sok pola limuna
- 1 puding od vanilije
- 200 ml mlijeka
Mousse
- 10 g želatine
- 50 ml vode
- 200 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- 2 velika žumanjka
- 200 g bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Na dva papira za pečenje iscrtajte kružnice (jednu od 26 cm, a jednu od 15 cm). Ako imate kalupe za tortu tih veličina, onda kalupe namastite, obložite papirom i pecite u njima.
Izmiksajte jaja, šećer, med i sol na jakoj brzini i miksajte bar 6,7 minuta. Lagano umiješajte prosijano brašno. Biskvit rasporedite na iscrtane krugove (najlakše je slastičarskom vrećicom, ali možete i pažljivo ispitati žlicama pa poravnati). Pecite 8-10 minuta, odnosno dok biskvit ne poprimi zlatnu boju. Kad je pečen, biskvit pustite da se skroz ohladi.
Jabuke
Jabuke ogulite i narežite na male kockice. Šećer i med uspite u dublju posudu ili tavu da se šećer otopi i malo karamelizira. Zatim ubacite jabuke, sok limuna i sol. Na slabijoj vatri kuhajte jabuke dok neomekšaju. A zatim dodajte mlijeko pomiješano s pudingom od vanilije (kako ne bi nastale grudice).
Kuhajte još par minuta, dok se smjesa ne postane gusta.
Pokrijete prozirnom folijom i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Ako ste pekli biskvit u zasebnim kalupima, onda jabuke možete odmah istresti po manjem biskvitu, pokriti folijom i hladiti tako.
Mousse od vanilije i bijele čokolade
U jednoj šalici pomiješajte želatinu i vodu, pa ostavite 10 minuta kako bi želatina nabubrila.
U manjoj posudi zagrijete mlijeko, vaniliju i prstohvat soli skoro do vrenja.
U posudi za miksanje, izmiksajte žumanjke dok ne postanu pjenasti. Dodajte 1/3 mlijeka uz neprekidno miksanje. Uspite preostalo mlijeko, sjedinite dobro mikserom, pa vratite u posudu koju ćete vratiti na laganu vatru. Kuhajte lagano uz konstantno miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pa ubacite želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Čokoladu otopite na pari, pa umiješajte kremi od žumanjka, mlijeka i želatine. Smjesa će biti dosta rijetka, ali tako i treba biti.
Kremu stavite hladiti na desetak minuta u zamrzivač. Kad je krema pred kraj hlađenja istucite vrhnje za šlag, ali da bude lagano istučeno, ne prečvrsto. Špatulom lagano sjedinite kremu iz hladnjaka i vrhnje.
Slaganje
Uzmite veliki biskvit koji vam je u kalupu za tortu od 26 cm. Na biskvit istresite cca pola moussa. Stavite manji biskvit na kojem su jabuke (ako niste pekli u malom kalupu onda na biskvit namažite jabuke ili žlicu po žlicu slažite na biskvit. Malo poravnajte pa pažljivo prebacite biskvit na mousse).
Istresite preostali mousse, lagano poravnajte i stavite u zamrzivač na 4,5 sati ili u obični hladnjak preko noći.
Napomena
Za lakše rukovanje tortom, kalup prije kreme možete obložiti acetatnom folijom, a ako nemate ili ne koristite, prije odvajanja, vanjske rubove torte prođite vrućim nožem.
Tortu sam ukrasila mrvicama od badema i maslaca i prelila prozirnom glazurom, pa ako nekoga zanima taj dio, slobodno mi se javite u inbox.
Također napominjem da ovaj veći kalup može biti i manji (najmanji savjetujem 20 cm), pa ćete dobiti krasnu, malu i visoku torticu. Jedino što će vam možda ostati malo moussa, što je pozitivna stvar za sve ukućane.
Fotografije: Pregacha