Iza nas je još jedno izdanje Slatke Istre na kojoj je bilo više od 200 uzoraka kolača, a najmlađi natjecatelji još uvijek su – školarci.
Najslađa istarska tradicionalna manifestacija – Slatka Istra – u srijedu, 14. kolovoza doživjela je svoj 26. izdanje. Da zanimanje posjetitelja s godinama ne pada pokazuje činjenica da su brojni ljubitelji slastica ispunili ulice Vižinade i uživali u mirisima koji su se širili.
Na samom početku manifestacije prigodne su govore, poslije natupa Kumpanija Kosirića iz Tinjana, održali Lidija Brdarić, direktorica TZ Vižinada, Klara Tošt Lesić, direktorica TZO-a Vrsar i Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.
A za intenzivne mirise i okuse pobrinulo se 107 domaćica i domaćina koji su na ovogodišnje natjecanje Slatka Istra prijavili ukupno 207 kolača. Svi kolači spravljeni su po starinskim recepturama koje se brižno čuvaju u zapisima obiteljskih kuharica u gotovp svakom domaćinstvu. No, ono što posebno veseli jest činjenica da nema straha za nastavak ove slatke tradicije jer se ona prenosi i na nove generacije. Tako najmlađi sudionici ove manifestacije imaju 10 i 13 godina, dok je najmlađi domaćin koji je prijavio svoje kolače na natjecanje 16-godišnji Mate Valentino Selar iz obližnjeg mjesta Tar.
„Od trinaeste godine se aktivno bavim kuhanjem i izradom kolača, a prošle godine sam upisao i školu za kuhara. Kolač za Slatku Istru radio sam prema receptu moje none starom više od 50 godina.“ – ispričao je Mate Valentino koji se na Slatkoj Istri natjecao s breskvicama te uz smiješak otkrio da nonini recepti kriju i mnoge sitne tajne koje ipak moraju ostati isključivo u obitelji.
Najbolji od prijavljenih kolača predstavljeni su na glavnoj izložbi manifestacije, a koji će se od kolača naći na izložbenom stolu odlučio je stručni žiri u sastavu: Sandra Živolić, profesorica kuharstva i slastičarstva, Franko Milotić, profesor kuharstva, Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino, Tanja Kocijančić s portala Istra Terra Magica te u ime domaćica Slatke Istre više puta nagrađivana Danijela Koraca.
Na kraju večeri proglašeni su i glavni pobjednici za svaku pojedinačnu vrstu kolača, pa je tako Vesna Škofić odnijela pobjedu za najbolje kroštule, Brigit Ferenac za breskvice, Lučana Ritoša za poveticu i Nevija Gardoš za bucolaj. Nadalje, najbolju pincu ispekla je Dorijana Tončić, najbolje fritule nastale su u kuhinji Lucije Venifer, Marija Zidarić napravila je najbolji pandešpanj, Suzana Banovac paštine te Gordana Lončar cukerančiće. Tijekom otvorenja predstavljen je i kolač koji su prezentirali gosti iz Vrsara, a riječ je o čuvenim vrsarskim amaretima, tamošnjoj tradicionalnoj slastici od lješnjaka za koju je u tijeku postupak zaštite kao nematerijalne kulturne baštine.
U Kući Maraston posjetitelji su uživo mogli gledati kako se spravljaju čuvene breskvice na radionici koju je vodila Brigit Ferenac, ovogodišnja, ali i prošlogodišnja pobjednica u toj kategoriji. Svoj pobjednički recept osmislila je zajedno s tatom te je otkrila da uskoro svoju osobnu slatku priču diže na višu razinu te otvara u Vižinadi mali dućan za proizvodnju kolača i pralina.
Istodobno, posjetitelji su rado navraćali u parkić nadomak glavnog trga u Vižinadi jer su tamo lokalni uljari i vinari prezentirali svoje vrsne proizvode, dok su se najmlađi zabavljali u fantastičnom dječjem kutku uz napuhance, face painting i sudjelovanje na zanimljivim radionicama. Događanje je imalo i humanitarnu notu, pa se prodajom kolača, kao i lani, nastavio sakupljati novac za dvorišnu sjenicu područne osnovne škole u Vižinadi.
Atmosfera na ovogodišnjoj Slatkoj Istri bila je iznimno lijepa i pozitivna, i sve je zaokružio glazbeni program u večernjim satima kad su na scenu stupili majstori fešte Alfa Time Band i Dražen Zečić.
Sama zabava nastavila se i dan kasnije pa su posjetitelji na trgu u Vižinadi uživali u koncertu skupine Tequila i Alena Vitasovića te posebnog gosta Lime Lena.
Slatka Istra tako je zatvorila svoja vrata za ovu godinu, no sigurni smo da se u domovima diljem Istre već sad listaju kuharice i traže najbolji recepti za sljedeće, 27. izdanje ove preslatke manifestacije.
U suradnji s Premium Image
Fotografije: Sebastijan Skoko