Jesen bez kestena je nezamisliva, a mi vam danas donosimo recept Tihane Lohinski s bloga Strawberry Soup za savršenu jesensku višeslojnu tortu u kojoj je glavna uloga upravo kesten.
Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Prhka podloga
- 150 g glatkog brašna
- 40 g šećera u prahu
- 1 žlica kakao praha
- 100 g maslaca
- 1 žlica ruma
- 2 žlice hladne vode (dodajte po potrebi, samo ako se tijesto još nije sjedinilo. Ako se prhko tijesto već može lijepo umijesiti, vodu ne treba dodavati)
Voćni sloj
- 150-200 g smrznutog šumskog voća (možete koristiti i neko drugo voće, npr. borovnice, višnje…)
- 1-2 žlice meda
- malo vode
- 1 žlica gustina
Meki biskvit
- 20 g omekšalog maslaca
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 70 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Krema od kestena
- 250 ml vrhnja za šlag
- 250-300 g kesten pirea
- 2-3 žlice ruma (količinu možete prilagoditi vašem ukusu)
- 1 žličica arome vanilije
- šećer* – ja sam koristila nezaslađeni kesten pire pa sam u kremu dodala 2 žlice meda jer nisam htjela da bude preslatka. Ako koristite već zaslađeni kesten pire, ne morate dodavati šećera u kremu ili ga možete dodati onoliko koliko vam odgovara
Mousse od mascarponea
- 2 žličice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
- 2 žumanjka
- 2 žlice meda ili 60 g šećera (i ovdje šećer možete prilagoditi vašem ukusu pa ga staviti više ili manje)
- 125 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarponea
- 1 žličica arome vanilije
Priprema
Prhka podloga
Pomiješajte brašno, šećer u prahu i kakao.
Maslac narežite na sitne kockice ili trakice pa prstima umijesite mrvičasto tijesto.
Dodajte rum i po potrebi hladnu vodu pa tijesto umijesite do kraja.
Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se malo stisne i ohladi, na otprilike sat vremena.
Nakon što se prhko tijesto malo stisnulo u hladnjaku, razvaljajte ga u krug promjera 26 cm pa stavite u kalup za torte.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 12-15 minuta.
Voćni sloj
U lončiću pomiješajte sve sastojke pa ih zakuhajte na laganoj vatri uz miješanje.
Kuhajte nekoliko minuta dok se voćna smjesa ne stisne dovoljno da ju možete nanijeti na tijesto.
Meki biskvit
Izmiksajte maslac sa šećerom i vaniln šećerom pa toj smjesi dodajte jaja, jedno po jedno. Miksajte još malo, a zatim kuhačom umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Smjesu za biskvit izlijte u kalup za torte promjera 26 cm. Kalup prethodno obložite papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15-18 minuta (dužina pečenja ovisi o pećnici, čačkalicom možete provjeriti je li biskvit pečen).
Krema od kestena
Umutite vrhnje za šlag.
Kesten pireu dodajte rum, vaniliju i šećer ili med ako ga koristite.
U to umiješajte izrađeno vrhnje za šlag i dobro pomiješajte tako da krema bude ravnomjerna.
Mousse od mascarponea
Pripremite želatinu: pomiješajte ju s vodom i ostavite nekoliko minuta da nabubri.
Za to vrijeme u lončiću pomiješajte žumanjke i med ili šećer. Miješajte na pari nekoliko minuta, dok smjesa ne postane svijetlo žuta i gušća.
Žumanjke zatim maknite s pare i dodajte im nabubrenu želatinu pa sve dobro promiješajte.
U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag.
Žumanjcima dodajte mascarpone i aromu vanilije, a na kraju ručno umiješajte umućeno vrhnje za šlag.
Probajte kremu: ako vam nije dovoljno slatka, dodajte još malo šećera u prahu pa sve dobro izmiješajte.
Slaganje torte
Na dno kalupa za torte stavite najprije prhku kakao podlogu. Najbolje je da to radite u obruču od kalupa, pa ga možete skinuti nakon hlađenja, kad se torta potpuno stisne.
Po njoj ravnomjerno rasporedite šumsko voće.
Na sloj šumskog voća stavite pečeni biskvit.
Na biskvit izlijte kremu od kestena.
Na kremu od kestena rasporedite mousse od mascarponea. Možete ga staviti uz pomoć slastičarske vrećice ili jednostavno izliti i nožem ili žlicom izravnati na vrhu.
Po mascarpone kremi možete rasporediti čokoladne ukrase, naribanu čokoladu, kandirane trešnje, kakao ili neke druge ukusne ukrase po vašoj želji. 🙂
Tortu dobro ohladiti pa poslužiti.
Fotografije: Strawberry soup