Cheesecake u kojem se sljubljuju višnje i bijela čokolada svakako će vam popraviti raspoloženje, stoga prionite izradi ovog recepta koji donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cake.
Sastojci
Za podlogu
- 200 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
- 125 g maslaca
- 2-3 žlice meda
Za kremu
- 500 g krem sira
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g bijele čokolade
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine (10 g)
Za sloj od višanja
- 300 g višanja iz kompota
- 300 ml soka od višanja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 g gustina
Priprema
Za podlogu pomiješajte mljeveni keks te otopljeni i malo prohlađeni maslac, dodajte med i sve dobro sjedinite žlicom. Uzmite odgovarajući tanjur ili tacnu te stavite obruč promjera 26 cm (može i kalup sa dnom) i dobro utapkajte podlogu od keksa. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Bijelu čokoladu izlomite na kocke, prelijte sa 100 ml slatkog vrhnja i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se sva čokolada ne otopi. Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri pa otopite na najslabijoj vatri. Ulijte u bijelu čokoladu, dobro promiješajte i kratko prohladite.
Krem sir izmiješajte mikserom sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Dodajte prohlađenu bijelu čokoladu i još jednom dobro izmiješajte mikserom.
Preostalih 400 ml slatkog vrhnja umutite mikserom u srednje čvrsti šlag pa ručno žlicom umiješajte u smjesu od sira i bijele čokolade. Trebate dobiti finu pjenastu kremu koja će biti malo mekša u početku, ali će se stegnuti hlađenjem.
Izvadite podlogu iz hladnjaka. Nanesite kremu od sira pazeći da vam se oko okvira što bolje rasporedi, tj. da nemate mjehuriće zraka. Poravnajte odozgo i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena da se krema ohladi i stegne prije stavljanja sloja od višanja.
Odmjerite 300 ml soka od višanja. Ako nemate dovoljno, dodajte vode koliko je potrebno. U malo ovog soka razmutite gustin, a ostatak soka ulijte u lončić, dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrijavajte do vrenja.
Skinite sa vatre, ukuhajte gustin ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom pa kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte višnje pa vratite na laganu vatru još oko 3 do 4 minute.
Kratko prohladite žele od višanja pa ga još toplog pažljivo rasporedite preko ohlađene kreme od sira.
Napomena: Žele ne smije biti jako vruć kako ne bi rastopio kremu od sira, ali mora biti topao prilikom stavljanja na kremu jer se hlađenjem steže i nećete ga moći lijepo rasporediti ako čekate da se ohladi više nego što je potrebno.
Chessecake stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne najmanje nekoliko sati. Potom sijecite na šnite.
Fotografija: Mystic Cakes