Mađarica je jedan od nezaobilaznih kolača na našim stolovima, a Anamarija Habuš s bloga Mrvice sa stola sad ju je odjenula u potpuno novo, šareno ruho.
Sastojci
Kore
- 600 g brašna
- 150 g maslaca
- 200 g šećera
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
Prva krema
- 1 litra mlijeka
- 8 žlica šećera
- 8 žlica gustina
- 200 g maslaca
Druga krema
- 500 g smrznutog voća (jagode, šumsko voće, maline, višnje….)
- 2 žlice šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 200 ml vode
I još
- čokoladna glazura po želji
Priprema
Kore
Kore pripremite na način da sve sastojke pomiješate zajedno, umijesite tijesto i podijelite ga na pet loptica. Svaku lopticu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ih 10 do 15 minuta da se odmore.
Nakon što se tijesto odmorilo, razvaljajte prvu koru, premjestite ju na obrnutu stranu lima za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 7 do 10 minuta (kora mora ostati bijela). Postupak ponovite s preostale 4 loptice tijesta, a pečene kore ostavite da se ohlade.
Prva krema
Za prvu kremu u lončiću pomiješajte mlijeko i šećer, dodajte gustin koji ste prethodno razmutili u malo mlijeka i kuhajte dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu dodajte maslac i miksajte dok se sastojci ne sjedine.
Druga krema
Odmrznuto šumsko voće stavite u blender, napravite pire (ako vam smetaju koštice možete ih procijediti), dodajte vode toliko da smjesa iznosi 700 ml. Otprilike 500 ml smjese stavite u posebnu posudu, a ostatak u zasebnoj zdjelici pomiješajte s pudingom. Kada pire prokuha dodajte smjesu s pudingom i kuhajte miješajući dok ne dobijete gustu kremu. Ostavite da se krema ohladi.
Slaganje
Na većem limu prvu koru namažite polovicom bijele kreme, poklopite drugom korom, premažite ohlađenom voćnom kremom, i naizmjence slažite kore i kreme dok ne potrošite sve sastojke, a zadnju koru opteretite limom za pečenje na kojemu su se pekle kore kako bi se kolač izravnao.
Kada se sve ohladilo i stisnulo, kolač prelijte glazurom od otopljene čokolade.
Fotografije: Mrvice sa stola