Naša suradnica Ana Prša svojim je nećacima za prvi rođendan pripremila neodoljivu tortu od bijele i ruby čokolade te manga i malina .
Sastojci
Podloga – prhko tijesto
- 130 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 50 g maslaca sobne temperature
- 25 g svinjske masti
- 30 g šećera u prahu
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 žličica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 185 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 burbon vanilin šećer
Cremeux od bijele čokolade
- 200 g mlijeka
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 žlica gustina
- 150 g bijele čokolade
- 250 g slatkog vrhnja
Žele mango
- 150 g pirea od manga
- žlica soka od limuna
- 3 listića želatine
- Maline premaz
- 100 g malina
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 žlica šećera
Ruby ganache
- 150 g slatkog vrhnja
- 150 g Ruby čokolade
- 100 g malina
Krema za premazat tortu
- 150 g mascarponea
- 25 g šećera u prahu
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Podloga – prhko tijesto
Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žumanjak i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
Zatim ga razvaljati na papiru za pečenje, u obliku kruga promjera 22 cm. Izbosti ga vilicom te staviti peći u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.
Biskvit
Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, zatim im dodati šećere i jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući. Zatim uliti mlijeko i ulje. Na kraju dodati prosijano brašno i prašak za pecivo i lagano miješati pazeći da ne izbijete zrak iz smjese.
Od smjese ispeći 4 biskvita. Izliti ¼ smjese u kalup promjera 22 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i posipan brašnom.
Biskvit peći na 170°C 15 minuta. Ponoviti postupka s ostale 3 kore.
Cremeux od bijele čokolade
Slatko vrhnje istući u meki šlag.
U lonac staviti mlijeko, žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin te sve dobro izmiješati. Staviti kuhati dok ne zakipi. Maknuti s vatre te umiješati nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Potom u kremu umiješati šlag, lagano miješati preklapajući.
Žele mango
Listiće želatine staviti namakati u hladnu vodu.
Žele zakuhati sa šećerom i limunovim sokom, maknuti s vatre te umiješati ocijeđenu želatinu.
Prozirnu foliju staviti preko velikog plitkog tanjura te na njega izliti polovicu smjese.
Isto ponoviti još jednom s drugim djelom smjese. Za tortu su nam potrebna dva tanka želea od manga, promjera cca 15 cm. Ostavite da se smjesa stegne u žele.
Maline premaz
Maline i šećere staviti da kuhaju na umjerenoj vatri. Kuhati cca 10 tak minuta, dok se smjesa lagano ne zgusne. Potom ostaviti sa strane da se ohladi.
Ruby ganache
Zakuhati 150 g slatkog vrhnja te preliti preko Ruby čokolade. Ostaviti nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila te dobro izmiješati žlicom kako bi se vrhnje i čokolada povezali. Ostaviti da se malo prohladi pa u kremu umiješati maline.
Krema za premazat tortu
Istući slatko vrhnje u šlag.
Mascarpone istući sa šećerom u prahu.
Obje kreme spojiti i izmiješati špatulom.
Slaganje
Kao i uvijek, volim slagati torte u kalupu jer su uvijek urednije, kreme idu do rubova i ne cure van.
Prvo prhko tijesto premažete namazom od malina. Na to stavite prvi biskvit koji premažete ¼ kreme od bijele čokolade. Na kremu stavite žele od manga te premažite drugom ¼ kreme od bijele čokolade. Stavite 2 biskvit. Na njega stavite ganache od ruby cokolade i malina, pa opet biskvit na to. Zatim stavite ¼ kreme od bijele čokolade, drugi mango žele, ostatak kreme i zadnji biskvit na kraj.
Ostavite barem sat vremena u hladnjaku.
Skinite kalup s torte, premažite je kremom i ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]