Koliko ste puta umjesto sočnog kolača dobili presušeno tijesto na dnu kojeg je bilo sve voće koje ste u njega stavili?
Kako biste izbjegli ovakve situacije u nastavku vam donosimo kratke upute za izradu savršeno sočnog, voćnog kolača.
Namakanje voća
Prije izrade voćnog kolača potrebno je voće namočiti 24 sata prije. Najčešće se topi u rakiji koja služi i kao konzervans, no ako ju ne volite možete koristiti rum, viski ili neko slično alkoholno piće. Za one koji ne žele alkohol u svojim slasticama tu su alternativna rješenja, sok od naranče ili hladni čaj.
Valjanje u brašnu
Idući važan korak je da voće, prije nego ga dodate smjesi, uvaljate u brašno. Ovaj će korak osigurati da voće ne potone na dno kolača pri pečenju.
Začini
Važno je paziti i na kvalitetu, omjer i svježinu začina koji se dodaju u voćne slastice.
Količina
Prilikom stavljanja smjese u kalup pazite da ne pretjerate s količinom da ne bi došlo do prelijevanja preko rubova prilikom pečenja. Neka smjesa bude do 2/3 visine kalupa.
Temperatura pečenja
Također, potrebno je skrenuti pažnju na temperaturu pečenja jer će previsoka temperatura dovesti do isušivanja i gorenja slastice dok će pri nižoj temperaturi kolač biti mekan, a voće sočno.
Posuda s vodom
I na kraju, kako biste održali svježinu kolača tijekom pečenja i spriječili isušivanje stavite posudu s vodom na rešetku ispod kalupa u kojem se kolač peče.
Izvor: confectionperfection.co.uk, eatthis.com
Fotografije: Kate Bošković