Izbjeći stres kod pripreme blagdanskih slastica nekada se čini kao nemoguća misija, no uz ove savjete i nemoguće postaje moguće – evo kako pripremiti savršenu tortu, a pritom sačuvati živce.
Blagdanska su razdoblja sama po sebi vrlo stresan dio godine, kada zbog preopterećenosti zanemarujemo smisao najljepših dana u godini, a to je mir. Često sami sebi postavimo ljestvicu vrlo visoko, što sam nerijetko gledao kod svoje majke, kada je za blagdane pripremala 10 – 20 vrsta kolača i torti, zbog čega je vjerojatnost za pogreške znatno izraženija. Baš iz tog razloga za vas sam pripremio nekoliko savjeta za pripremu torti koje su ukusne i vizualno efektne, a da pritom blagdane dočekate sa živcima na jednoj hrpi.
1. Budite realni
Ponovit ćemo gradivo: zadajte si onoliko posla koliko ste u mogućnosti ispuniti, sve preko toga je nepotrebno pretjerivanje. Ovo pravilo vrijedi za sva zanimanja, u što ste se, siguran sam, uvjerili mnogo puta do sada. Jeste li ikada angažirali stolara koji nije ispunio vaša očekivanja te je obećano vrijeme završetka debelo premašio? Razlog je vjerojatno baš ovaj koji sam naveo, prihvatio je nekoliko poslova zbog čega svaki od njih “pati”, a zbog nepotrebnog stresa koji si je zadao, vjerojatnost da će negdje pogriješiti je velika.
2. Radite odmorni
Prije nekoliko dana sam pogriješio, ne poštujući ovo pravilo, pa sam u umućeni šlag ulio još neohlađenu kremu, zbog čega se šlag vratio u prvobitno stanje – vrhnje. Torta nije ispala onako kako sam je zamišljao, zbog čega ću idući put dva puta razmisliti.
3. Jednostavnost izvedbe
Ne pretjerujte, okus je bitniji od izgleda, zbog čega i sam pripremam “gole” torte. Doduše, meni su baš takve torte najljepše, ali treba biti realan i priznati kako oko dekoracije istih nema previše posla. Fokusirajte se na ono najvažnije, ionako je svima nakon prvog zalogaja izgled slastice potpuno nebitan.
4. Pažljivo pratite recept
Riječi lete – zapisano ostaje, u što sam se na vlastitoj koži uvjerio stotinu puta. U posljednje vrijeme bez bilješki i alarma ne funkcioniram, ne bi bilo moguće prisjetiti se svih obaveza. U nekoliko sam navrata pogriješio u svojem receptu, samo iz razloga što sam mislio kako ga “imam” u malom prstu. Primjer je i ona torta od neki dan, sve je bilo lijepo zapisano…
5. Koristite kvalitetne sastojke
Razlika u cijenama naizgled istih proizvoda često zna biti drastična, no s razlogom je tako, iako sam i ja ne tako davno bio pobornik toga. Isplati se uložiti u kvalitetu, što ne mora uvijek biti slučaj, ali potrudite se prepoznati pravi trenutak.
6. Kontaktirajte autora recepta ukoliko gdje zapnete
Osobno volim kada mi postavite pitanja vezana za moje recepte, cijenim vrijeme i trud koji ulažete kako biste na stolu imali baš moju slasticu. Uvijek sam spreman pomoći, a vjerujem da i mnogo mojih kolega jednako razmišlja.
7. Uživajte u procesu
Opće je poznato da, kada uživamo u nečemu, rezultati su jasno vidljivi. Ljubav prema nečemu uvijek se isplati, pitanje je vremena.
*Najukusnije recepte za torte pronađite na blogu Woodie Foodie te njegovom Facebooku i Instagramu.
Fotografije: Woodie Foodie