Priliku za povrtaka u djetinjstvo ovom „starinskom“ tortom od jagoda dala nam je Katarina Paoletić s profila Nešto slatko by Katarina.
Sastojci
(za kalup promjera 24 cm)
Biskvit
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 200 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g čvrstog jogurta
Krema od jagoda
- 400 g jagoda
- 4 žlice šećera
- sok jednog limuna
- 1 puding od jagode + 100 ml vode
- 500 ml vrhnja za šlag
I još
- 200 ml toplog mlijeka u kojem ste rastopili 3 vanilin šećera (za preljevanje biskvita)
- svježe jagode (za dekoraciju)
Priprema
Biskvit
Jaja sa šećerima miksajte dok ne postanu svijetla, odonosno dok se šećer ne rastopi. U jaja dodajte ostale sastojke, počevši od mokrih.
Sjedinite smjesu i stavite je u obruč za torte veličine 24 cm, koji ste prethodno obložili masnim papirom.
Biskvit pecite na 180 stupnjeva, 35 – 40 minuta.
Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno po sredini kako biste dobili dva biskvita.
Krema od jagoda
Očišćene, narezane jagode stavite kuhati zajedno sa šećerom i limunovim sokom. Kuhajte dok jagode ne omekšaju, pa ih pomoću štapnog miksera usitnite. U usitnjene jagode dodajte puding razmućen u malo vode. Kremu kuhajte uz miješanje 5 minuta te ju potpunosti ohladite! Izmiksajte vrhnje za šlag, pa mu postepeno dodajte hladnu kremu od jagoda. Smjesu sjedinite, podjelite ju na dva dijela i filajte biskvite na način da na ukrasni tanjur stavite prvi dio biskvita, poškropite ga sa 100 ml mlijeka i stavite polovicu kreme. Na kremu stavite drugi dio biskvita, poškropite ga sa 100 ml mlijeka i na njega stavite drugu polovicu kreme. Na vrh torte stavite svježe jagode.
Tortu ohladite u hladnjaku minimalno 1 sat, a nakon toga uživajte u njenom okusu!
Fotografije: Katarina Paoletić