Odličan recept za savijaču s domaćim korama s nama je podijelila Kristina Štriga s bloga Cellulite factory.
Sastojci
Vučeno tijesto
- 150 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 130 – 160 ml tople vode
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica ulja
- ulje, za vučenje tijesta
Nadjev
- 1 jaje
- 200 g ricotta sira
- 50 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g borovnica
- 50 g aronija
- 1 žlica oštrog brašna
I još
- 70 g maslaca, za premazivanje
Priprema
Vučeno tijesto
Prosijte brašno u veću zdjelu. Dodajte sol, toplu vodu i ulje te zamijesite glatko i mekano tijesto koje se ne lijepi.
Premažite ga uljem i prebacite u zdjelicu. Pokrijte zdjelicu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30 – 60 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
U većoj zdjeli razmutite jaje te dodajte sir, šećer i ekstrakt. Sve dobro pomiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte borovnice, aronije i 1 žlicu brašna.
Razvlačenje tijesta
Izvadite tijesto i stavite ga na sredinu stola koji ste prekrili stolnjakom i pobrašnili. Valjkom malo stanjite tijesto koje zatim premažite s malo ulja.
Sljedeće je razvlačenje tijesta – krenite od sredine tijesta, razvlačite ga prema rubovima tijesta. Radite to ravnomjerno i što tanje, razvucite ga preko cijelog stola, a rubovi neka vise preko ruba stola.
Na razvučeno tijesto na jednu polovicu razmažite nadjev od sira. Uz rub po dužini rasporedite voće. Preklopite dio tijesta koji visi na toj strani gdje ste razmazali nadjev i krenite ga rolati. Najlakše će vam biti ako to radite pomoću stolnjaka.
Prebacite savijaču na lim premazan uljem. Premažite je polovicom rastopljenog maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Nakon 15 minuta je premažite ostatkom maslaca i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
Fotografije: Cellulite factory