Iako se svi oslanjamo na rok trajanja, ponekad se namirnice, posebice orašasti plodovi, zbog predugog stajanja i neadekvatnog skladištenja mogu pokvariti ili potpuno promijeniti okus i svojstva.
Postoje namirnice koje nam se čine nekvarljivima ili jednostavno imaju dug rok pa ih skladištimo na policama smočnica duže vrijeme, no zapravo puno namirnica, neovisno o roku trajanja stajanjem mijenja okus i svojstva. U nastavku donosimo koliko dugo i gdje skladištiti određene namirnice.
Brašno
Iako većina nas brašno sprema u smočnicu, zapravo je pametnije čuvati ga u hladnjaku ili zamrzivaču kako bi što duže ostalo svježe. Brašna, a posebice ona od cjelovitog zrna, skladištena u hladnjaku mogu trajati do osam mjeseci bez da dođe do promjene okusa, užeglosti ili razvoja insekata u njima, dok u zamrzivaču mogu trajati i do dvanaest mjeseci.
Prašak za pecivo i soda bikarbona
Ukoliko predugo stoje, agensi za dizanje, prašak za pecivo i soda bikarbona izgubit će svoju glavnu svrhu što bi moglo rezultirati plosnatim kolačima. Kako bi provjerili je li agens za dizanje još upotrebljiv, pomiješajte prašak za pecivo s vrućom vodom, a sodu s octom. Ukoliko nastane pjena iste možete još koristiti u svrhu dizanja tijesta.
Orašasti plodovi
Orašaste plodove bez ljuske treba potrošiti kroz nekoliko mjeseci budući da oni obično sadrže veliku količinu ulja koje će se duljim stajanjem užegnuti. Užeglost ćete vrlo brzo prepoznati jer se razvija karakteristični vonj koji podsjeća na travu, a boja plodova se mijenja te oni tamne. Najbolji način skladištenja orašastih plodova jest u prozirnoj vrećici za zamrzavanje, u hladnjaku.
Slatkiši
Neki se slatkiši mogu lako pokvariti, no tu ne igra ulogu trajanja, čak niti uvjeti skladištenja već kvaliteta samog slatkiša. I dok neki mogu izdržati na policama smočnice i preko godinu dana, neki će za nekoliko dana, neovisno o dobrom roku postati nejestivi.
Vrećice čaja i kava
Prilikom čisšćenja smočnice, pažnju treba skrenuti i na vrećice čaja koje je potrebno potrošiti u roku od godinu dana od kupnje budući da se u čaju nalaze ulja koja stare, a starenjem mijenjaju okus čaja. Također, treba paziti i na duljinu stajanja kave kojoj se također mijenja okus, a preporuka je da se nju potroši unutar dva do četiri tjedna. Instant kave mogu stajati nešto dulje, otprilike dva mjeseca.
Provjerite police svojih smočnica i uvjerite se da su vaše namirnice adekvatni skladištene.
Izvor: poslovni.hr
Fotografije: Canva