Prava zima konačno je došla kod nas, a idealan izbor za grijanje u hladnim danima svakako je vruća čokolada.
Sastojci
- 250 ml vrhnja za šlag
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 20 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 20 g gustina
- 20 g gorkog kakaa
- 100 g tamne čokolade (sa 70 posto kakaa)
Po želji
- cimet
- šlag pjena
- dekoracije
Priprema
U posudu prosijte gustin i kakao te im dodajte šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiješajte. Čokoladu izrežite na komadiće te je ostavite sa strane. U lonac ulijte vrhnje za šlag i mlijeko te stavite da se grije na srednjoj temperaturi do vrenja. Kada uzavre, smanjite temperaturu te stalno miješajući dodajte pripremljene suhe sastojke.
Na niskoj temperaturi miješajte ovu smjesu dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte joj nasjeckanu čokoladu te miješajte dok ne dobijete smjesu željene gustoće.
Gotovu vruću čokoladu maknite s vatre i ulijte u posude za serviranje. Servirajte je samostalno ili je po želji dekorirajte šlagom, strugotinama čokolade ili nečim trećim.
Napomena
Ukoliko želite miris cimeta u vrućoj čokoladi, suhim sastojcima dodajte i cimet pa sve umiješajte u vrelo mlijeko.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]