Današnji recept za jednostavnu, čokoladnu tortu čija priprema vam neće oduzeti puno vremena s nama dijeli Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 175 g šećera
- 4 žlice hladne vode
- 150 g brašna
- 50 g gustina
- 3 žlice kakaa
- ½ praška za pecivo
Krema
- 500 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od čokolade
- 100 g čokolade (tamne)
- 250 g margarina
- pekmez po želji
Glazura
- 100 g čokolade (ja sam koristila mliječnu)
- 3 žlice ulja
Priprema
Biskvit
Prvo pripremite biskvit. Kalup za torte promjera 26 centimetara dobro namastite i pobrašnite, maknite višak brašna i ostavite ga sa strane. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
Jaja, šećer i vodu miksajte nekoliko minuta, dok smjesa ne posvijetli i bar ne udvostruči volumen.
Brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo prosijte pa lagano umiksajte u smjesu od jaja.
Smjesu istresite u kalup i pecite oko 25 minuta, slobodno provjerite čačkalicom je li smjesa pečena.
Biskvit ohladite pa ga ohlađenog prerežite na dva dijela.
Krema
Stavite kuhati 400 ml mlijeka i šećere na laganu vatru. Preostalo mlijeko pomiješajte s pudingom. Kad mlijeko na vatri zakuha, dodajte puding i kuhajte dok se ne zgusne. U vruće dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Puding ohladite. Kad se puding ohladio, miksajte margarin (koji je obavezno sobne temperature, mekan). U kremasti margarin ubacujte žlicu po žlicu pudinga, miksajući dok se sve ne poveže.
Slaganje
Na pladanj stavite gornju (onu neravnu) polovicu biskvita, tako da vam vanjski dio bude sad na dnu, a rezani dio bude okrenut gore (tako će torta biti ravnija – bar je moja bila).
Ovo i ne morate raditi, možete ju slagati normalno, kako se ispekla, ali meni se činilo da je ovako ravnija.
Biskvit namažite s 2 – 3 žlice pekmeza.
Vratite obruč kalupa pa na premazani biskvit istresite svu kremu i poravnajte ju.
Drugu polovicu biskvita, također premažite s pekmezom po strani koja je rezana, pa ju nekako okrenite i stavite na kremu. Malo ćete morati zamusaviti ruke pekmezom.
Tortu stavite na hlađenje.
Kad joj budete micali obruč, to napravite polako, ako je potrebno – malo prođite nožem uz rub, čisto da se lakše odvoji.
Prelijte s glazurom, koju ste napravili tako da ste čokoladu i ulje otopili na pari. Kad je smjesa jednolična – to je to.
Ja sam koristila mliječnu čokoladu jer usprkos šećeru kojeg ima dosta, torta uopće nije jako slatka, tako da mi je ona baš pasala. Uzmite u obzir da je ona mlakice tvrđa kad se stisne, pogotovo što je ima dosta, a ja nisam htjela preliti preko cijelih rubova, jer mi nije bila dovoljno ravna, pa je ostao deblji dio gore na torti.
Fotografija: Pregacha