Božićna rolada tradicionalna je blagdanska slastica koja svojim izgledom i okusom unosi čaroliju Božića u svaki dom. Ova sočna čokoladna rolada, čiji nam recept donosi naš suradnik Petar Marić, ispunjena bogatim ganacheom i premazana domaćim džemom od šljiva savršen je izbor za sve koji žele zadiviti svoje goste tijekom blagdana.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 150 g smeđeg šećera
- 1 mala žličica ruma
- 30 g kakao praha
- 10 g glatkog brašna
Krema (ganache)
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
I još
- džem od šljiva za premazivanje
- 30 g kakao praha za posipanje
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Ako želite postići prozračan i lagan biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postupno dodajte smeđi šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna. Zatim umiješajte žumanjke jedan po jedan, dodajte rum, a potom nježno umiješajte prosijani kakao prah i brašno, pazeći da zadržite prozračnost smjese.
Ako preferirate gušći i čvršći biskvit, možete miksati cijela jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu, a zatim dodati ostale sastojke.
Izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ravnomjerno je rasporedite i pecite 6-8 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice.
Oblikovanje rolade
Čim je biskvit pečen, pažljivo ga prebacite na čistu kuhinjsku krpu.
Uklonite papir za pečenje i odmah, dok je još vruć, zarolajte biskvit zajedno s krpom.
Ostavite ga da se potpuno ohladi u tom obliku kako bi zadržao formu i spriječio pucanje prilikom ponovnog rolanja.
Ganache kreme
Sitno nasjeckajte tamnu čokoladu i stavite je u zdjelu.
Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, ali pazite da ne proključa.
Prelijte vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i ostavite nekoliko minuta da se čokolada počne topiti.
Miješajte smjesu dok ne postane glatka i sjajna.
Ohladite ganache na sobnu temperaturu, a zatim ga stavite u hladnjak dok ne postigne mazivu konzistenciju.
Slaganje rolade
Pažljivo odmotajte ohlađeni biskvit.
Premažite cijelu površinu tankim slojem džema od šljiva, što će roladi dati dodatnu sočnost i aromu.
Preko džema ravnomjerno nanesite ganache kremu, ostavljajući oko 1 cm slobodnog ruba kako krema ne bi iscurila prilikom rolanja.
Ponovno zarolajte biskvit u čvrstu roladu, pazeći da bude što urednija.
Zamotajte roladu u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se stegnula i zadržala oblik.
Završni ukras
Prije posluživanja, pospite roladu kakaom u prahu koristeći sitno cjedilo za ravnomjerno posipanje.
Po želji, možete dodati i druge dekoracije poput šećera u prahu za efekt snijega ili jestivih božićnih ukrasa.
Ova božićna rolada ne samo da će oduševiti vaše nepce bogatim čokoladnim okusom, već će i svojim elegantnim izgledom postati zvijezda blagdanskog stola. Uz jednostavnu pripremu i neodoljivu kombinaciju sastojaka, sigurno će postati omiljena slastica tijekom blagdana.
Fotografije: Petar Marić