Na blogu What’s for dessert? naše suradnice Tamare pronašle smo recept kao stvoren za uživanje u jesenskim danima – onaj za cheesecake od bundeve.
Sastojci
Podloga
- 200 g digestive keksa s narančom Gullon
- 90 g rastopljenog maslaca
Krema
- 400 g krem sira
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 220 g pirea od tikve (ohlađenog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica začina za medenjake (ili prema ukusu)
Priprema
Pire
Tikvu operite, izrežite na kriške (zajedno s korom) i stavite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne omekša (između 30 i 60 minuta, ovisno o debljini kriški). Odvojite meso od kore i ispasirajte u pire. Pustite da se ohladi. Pire možete napraviti i od skuhanih kockica tikve, ali će biti rjeđi nego od pečene tikve.
Podloga
Kekse sameljite u multipraktiku pa pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu utisnite na dno kalupa za tortu promjera 20 cm (dno i stranice kalupa obložite papirom za pečenje). Kalup izvana obložite s nekoliko slojeva aluminijske folije.
Krema
U multipaktiku pomiješajte krem sir, jaja, šećer, pire od tikve, ekstrakt vanilije i začin za medenjake. Smjesu izlijte na podlogu od keksa.
Kalup omotan aluminijskom folijom stavite u veći kalup kojeg do pola ispunite vodom. Sve zajedno stavite u pećnicu zagrijanu na 170°C i pecite dok površina ne očvrsne (otprilike 45 minuta do sat vremena). Pečeni cheesecake izvadite iz vodene kupelji i pustite da se ohladi na rešetki.
Ohlađeni cheesecake izvadite iz kalupa i poslužite uz tučeno slatko vrhnje (i preljev od čokolade).
Fotografija: What’s for dessert?