Recept za San Sebastian cheesecake dolazi s bloga Mes folies culinaires autorice Sunčice Stanković – na vama je da odaberete s kojim ćete preljevom poslužiti ovu slasticu.
Sastojci
- 700 g mascarpone sira – ( ja sam imala 690 g)
- 250 g grčkog jogurta
- 180 g kristal šećera
- 7 jaja ( M veličine)
- 700 ml slatkog,tekućeg vrhnja
- 34 g gustina
- sok i izribana korica od dva limuna (84 ml)
Priprema
Uključite pećnicu da se zagrijava na 215°C. Kalup promjera 23 cm te visine 7,5 cm obložitepapirom za pečenje. Stavite mascarpone , jogurt i šećer u dublju posudu, izmiksajte mikserom toliko da se dobro sjedine.Dodajte jaja, sjedinite i njih sa smjesom, miješajući mikserom, zatim dodajte gustin, sok i naribanu koricu limuna, sve sjedinite miješajući mikserom, i na kraju dodajte vrhnje, sjedinite mikserom, ali ne mutite puno, samo toliko da se sjedini sa smjesom.
Sve ulijte u kalup i pecite 30 minuta na 215°C, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 20 minuta. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite da se cheesecake ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga stavite u hladnjak da se dobro ohladi, minimum 4-5 sati.
Napomena
Kada ulijevate slatke vrhnje nemojte previše miješati jer će smjesa postati previše čvrsta.
Kada cheesecake izvadite iz pećnice bit će još uvijek mekan kao da nije pečen, nemojte se zbuniti, tako i treba izgledati.
San Sebastian cheesecake se možete poslužiti sa ili bez preljeva. Mi smo isprobali dvije kombinacije preljeva: karamel preljev i preljev od crvenog voća. Također ga možete poslužiti s čokoladnim ili preljevom od Nutelle. Na vama je da odlučite.
Fotografije: Mes folies culinaires