Jesen je na velika vrata ušla u naše domove iako kalendarski još čekamo na njezin početak, a prave mirise i okuse jeseni donosi nam Irena Gavran s bloga Pregacha svojim receptom za keksiće s jabukama i malo zobenih.
Sastojci
- 125 g glatkog brašna (jednu turu sam radila s običnim, a jednu s pirovim i obje su odlične)
- 1 žličica cimeta
- na vrh žlilice muškatnog oraščića
- ½ praška za pecivo
- prstohvat soli
- 115 g omekšalog maslaca
- 50 g tamnog muscovado šećera
- 60 g meda
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 100 – 120 g naribanih jabuka (malo veća jabuka ili 2 manje)
- 70 – 80 g zobenih
Priprema
Suhe sastojke pomiješajte (brašno, cimet, orašćić, prašak za pecivo i sol)
Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom i medom minutu pa ubacite jaje i vaniliju i nastavite miksati još minutu.
Dodajte suhe sastojke i sjednite mikserom. Na kraju špatulom lagano umiješajte naribane jabuke, a nakon toga i zobene. Bilo bi dobro da smjesa odmori u hladnjaku pola sata, ali to se meni nikad nije dogodilo s ovim keksićima i svejedno su odlični.
Upalite pećnicu na 175 stupnjeva i obložite jedan lim za pečenje papirom za pečenje. Žličicom uzimajte komadiće tijesta, veličine oraha i slažite na lim za pečenje. Pecite 15 – 20 minuta, dok ne dobiju lijepu smećkastu boju.
Fotografije: Pregacha