Jagode i bijela čokolada spojili su se u ovoj mousse torti koju ćete zasigurno obožavati, a čiji recept potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 30 g kakao praha
- 20 g gustina
Mousse od bijele čokolade
- 3 listića želatine
- 3 žumanjka
- 40 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 170 g bijele čokolade
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja
Mousse od jagoda
- 4 listića želatine
- 500 g jagoda
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
Priprema
Biskvit
Miksajte bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, polako dodajte pola šećera u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum.
U drugoj posudi miksajte žumanjke a ostatkom šećera u prahu dok ne dobijete finu, svijetlu kremu. Pažljivo špatulom spojite smjesu bjelanjaka sa smjesom žumanjaka, dodajte kakao u prahu i gustin. Sve polako špatulom spojite u homogenu smjesu.
Pripremite kalup od 20 cm. Obložite ga papirom za pečenje.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite biskvit 10 – 12 minuta na 180°C. Ohladite.
Mousse od bijele čokolade
U jednu srednju posudu natočite hladne vode i potopite jedan po jedan listić želatine.
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko miksajući da se sve sjedini. Stavite u jedan lončić na vatru i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne počne lijepiti za kuhaču (oko 5 minuta).
Izlomite bijelu čokoladu na manje komadiće i prelijte je vrućom kremom. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi. U još toplo, umiješajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte dok se želatina ne otopi. Ohladite.
U ohlađenu kremu umiješajte nježno špatulom čvrsti šlag od slatkog vrhnja.
Slaganje
Izvadite ohlađeni biskvit iz kalupa. Stavite biskvit na tanjur za posluživanje, a oko biskvita stavite obruč za tortu promjera 20 cm. Ukoliko imate acetatne folije stavite je oko biskvita. Na biskvit ravnomjerno nanesite kremu i stavite u hladnjak na 4 sata da se stisne.
Mousse od jagoda
U jednu posudu natočite hladne vode i potopite listić po listić želatine.
Stavite jagode u jedan lončić na manju vatru i miješajte dok se jagode ne počnu raspadati, procijedite od koštica. Stavite sa strane.
Miksajte jaja i šećer, polako dodajte jagode i sve zajedno povežite. Prebacite u posudu na laganu vatru i miješajte nekoliko minuta (oko 5 minuta) dok vam se krema ne počne lijepiti za kuhaču. Maknite s vatre, ocijedite želatinu od viška vode i umiješajte u vruće jagode. Promiješajte da se želatina otopi.
U još vruće dodajte maslac narezan na manje kockice. Promiješajte da se maslac otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Na stisnuti mousse od bijele čokolade ravnomjerno i pažljivo nanesite ohlađeni mousse od jagoda. Vratite u hladnjak na 4 sata da se sve stisne.
Ohlađenu tortu odvojiti od kalupa i acetatne folije te ukrasiti po želji.
Fotografija: Tirkizna