Ona nema uzora u blogerskom svijetu, a čim pogleda Rudoph’s bakery slastičara Rudolpha van Veena, odmah dobije potrebu otići u kuhinju i ispeći kolač iz emisije.
„Ideja za pokretanje bloga se pojavila sasvim spontano. U to sam vrijeme redovito izmjenjivala i komentirala recepte po forumima. Jednog jutra sam se probudila i shvatila da je došlo vrijeme da stvorim svoj kutak na kojem ću objavljivati isprobane recepte.“ Kaže nam to Tamara, autorica bloga What’s for dessert. Ime je dobio zato što si Tamara svaki dan postavi pitanje „što je za desert“ pa se nametnuo kao logičan izbor za ime.
Iako je, sudeći prema imenu, blog prvenstveno bio zamišljen kao blog sa slatkim receptima, s vremenom je Tamara dodala i slane. „Podjednako volim pripremati slatke i slane recepte, mada više volim jesti one slatke. Glavni razlog zbog kojeg su se pojavili slani recepti na blogu je moja ljubav prema prhkim pitama sa sezonskim povrćem, koje se mogu jesti samostalno ili kao prilog mesnom jelu.“
Inspiraciju za kolače koje priprema nalazi posvuda: u kuharicama, na Pinterestu, kod domaćih i stranih blogera te u specijaliziranim časopisima. Prve slastičarske korake napravila je zahvaljujući svom tati. „Prve kolače sam napravila još u djetinjstvu, prema receptima iz kuharice Mire Vučetić ‘Ja sam mala kuharica’. Kuharicu mi je poklonio tata, tako da je on zaslužan za moje prve slastičarske korake. Listanje mamine tekice s receptima je bio sljedeći korak. Mama me naučila kako se radi prhko i dizano tijesto te kako napraviti kruh.“
Iako voli sve vrste slastica, malu prednost daje čokoladnim desertima. Sebi pak najradije napravi lava cake jer sve potrebne sastojke uvijek ima doma, jer se brzo radi i jede se toplo i jer odlično paše uz kuglicu sladoleda što ga čini idealnim desertom i za toplije dane. Isto tako, ističe da voli pojesti ukusan kolač, neovisno o tomu tko ga je napravio.
Za naš se portal rado prisjetila i anegdote vezane za izradu njenog prvog biskvita za lambadu. Kaže da je recept dobila od dečka kojemu je to bio najdraži kolač, a recept je poskrivećki prepisao iz mamine bilježnice. Tako je do Tamare došao popis sastojaka bez ikakvog postupka rada pa je ona sve potrebne sastojke odjednom stavila u posudu i izmiksala. „Kolač je dobio prolaznu ocjenu, četvorku čak!“
Novost u njezinom životu jest činjenica da joj je otkrivena intolerancija na gluten pa upravo priprema bezglutenske recepte koje će uskoro početi redovito objavljivati na blogu. Postoje i neke ideje za pisanje kuharice, no zbog premalo slobodnog vremena, realizacije će ipak malo pričekati.
„Prhko tijesto prije stavljanja u frižider spljoštite u disk jer se lakše razvalja kad se ohladi, a kremaste kolače režite skalpelom kako biste dobili uredan presjek (skalpel ima tanku oštricu i nije ga potrebno umakati u vruću vodu kao nož)“ – glavni su savjeti koje nam je dala Tamara pred kraj našeg druženja.
Fotografija: What’s for dessert