Ljubičasti čoko kolač recept je koji nam stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović – budući da vam za njegovu pripremu ne treba pećnica, čini nam se kao odličan izbor za ponedjeljak.
Sastojci
Podloga
- 250 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 g margarina
- 400 g lomljenog petit keksa
Ljubičasta krema od borovnica i kupina
- 450 g borovnica i kupina (u željenom odnosu)
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- sok pola limuna
- 1 vrećica želatine (10 g)
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
Ganache od bijele čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
- 250 g bijele čokolade
Priprema
Podloga
Stavite u lonac mlijeko, šećer i aromu vanilije pa zagrijavajte na srednjoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa miješajte dok se sve ne otopi. Neka provrije pa skinite s vatre.
Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promiješajte žlicom.
Uzmite dublji lim za pečenje dimenzija 28 × 20 cm, blago nauljite dno da se smjesa ne zalijepi i istresite smjesu. Žlicom rasporedite svugdje ravnomjerno i utisnite tako da izravnate podlogu.
Savjet: Ja koristim podesivi okvir za kolače koji preporučujem i vama ako ga imate. U tom slučaju razvucite okvir na spomenutu dimenziju i stavite ga na odgovarajući pladanj i utisnite unutar njega podlogu.
Podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.
Ljubičasta krema od borovnica i kupina
Smrznute ili svježe borovnice i kupine stavite u lonac, dodajte šećer i nalijte vodu i sok limuna. Stavite na štednjak na srednju vatru i prokuhajte 5 – 10 minzta dok se voće ne raspadne.
Napomena: Možete koristiti samo borovnice ili samo kupine, a ako ih kombinirate kao ja, sami odredite u kojem odnosu. Ja sam koristila oko 150 g kupina i 300 g borovnica, iz zamrzivača. Možete koristiti i smrznuti miks šumskog voća ili maline.
Kada se voće raspalo, skinite s vatre i propasirajte ga kroz cjedilo da se odstrane koštice i kožice s borovnica.
Želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite je na najmanjoj vatri i umešajte u toplu kašu od voća. Neka se prohladi na sobnoj temperaturi.
Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane pjenast. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lijepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatko vrhnje u srednje čvrst šlag i ručno ga pjenjačom umiješajte u mascarpone s voćem.
Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u hladnjak na najmanje 1 – 2 sata da se krema stegne, prije izlivanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer ako se krema nije stegla, a ulijete odozgo glazuru, može se dogoditi da vam se pomiješaju slojevi.
Savjet: Kolač možete staviti na 20 – 30 minuta u zamrzivač ako želite ubrzati vrijeme hlađenja kreme.
Ganache od bijele čokolade
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa skinite s vatre. Ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minutu – dvije pa pjenjačom miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru.
Prelijte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne. Potom režite na kocke i uživajte!
Fotografije: Mystic cakes