Prvi recept koji nam stiže s bloga Ja u kuhinji pravi je pogodak – savršena Moskva torta stvorena za velike životne proslave.
Sastojci
(za kalup promjera 22 cm)
Kore (x 4)
- 2 bjelanjka
- 40 g šećera
- 50 g mljevenih oraha
Fil I
- 8 žumanjaka
- 100 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- ekstrakt vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja
Fil II
- 200 g bijele čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
I još
- ½ konzerve ananasa
- ½ tegle višanja iz kompota
- oko 100 g pečenih lješnjaka
- 100 g badema u listićima
Priprema
Kore
U čvrsto umućene bjelanjke stavite šećer i miksajte dok se sve fino ne sjedini, a onda lagano, kuhačom, umiješajte mljevene orahe.
Napravila sam i pekla 4 kore promjera 22 cm. Znači svaki put sam posudu obložila papirom za pečenje, usula smjesu, rasporedila, pekla 20 minuta na 180 stupnjeva i vadila svaku koru s papirom da se dobro ohladi (papir sam skidala tek kad sam slagala tortu). Kore sam pekla ujutro, a tortu slagala uvečer.
Voće
Ananas i višnje dobro ocijedite i stavite između nekoliko lista kuhinjskog papira da se dobro ocijede jer voće treba biti potpuno suho… ananas kasnije nasjeckajte.
Fil I
U lonac za kuhanje na pari stavite žumanjke i šećer u prahu pa mikserom sve dobro mutite dok žumanjci ne „pobijele“. Zatim dodajte 100 g maslaca sobne temperature te ekstrakt vanilije i još kratko sve miksajte, a onda kuhajte na pari stalno miješajući dok se smjesa vidno ne zgusne (oko 10-15 minuta). Smjesu zatim prelijte u hladnu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da se skroz ohladi.
Pred filanje torte, umutite ostatak maslaca (150 g, sobne temperature), dodajte prohlađene žumanjke i 200 ml izmiksanog slatkog vrhnja. Sve dobro sjedinite te dodatno ohladite u hladnjaku.
Fil II
U manju posudu stavite bijelu čokoladu i vrhnje pa otopite u mikrovalnoj, a onda sve dobro promiješajte i ohladite. Prije samog filanje umutite i ovaj fil.
Slaganje torte
Na prvu koru stavite sloj fila I pa po njemu poredajte sjeckani ananas. Zatim stavite fil II pa drugu koru, fil I, ocijeđene višnje, fil II, koru, fil I, sjeckane pečene lješnjake, fil I, koru i cijelu tortu obložite ostatkom fila I.
Tortu zatim dobro rashladite, a pred serviranje cijelu pospite pečenim bademima i servirajte s pokojom svježom višnjom.
Napomena
Ako ne želite praviti fil II kojim sam ja premazivala gornji dio voća u prva dva mazanja, onda tu isto koristite fil I, ali u tom slučaju možda nećete imati dovoljno kreme za oblaganje cijele torte. U tom slučaju tortu obložite tankim slojem tučenog slatkog vrhnja.
Također, umjesto pečenih lješnjaka u trećem filanju možete koristiti i badem, a i cijelu tortu možete napraviti s bademima.
Kada je voće u pitanju, obavezno ga dobro ocijedite i nemojte štedjeti, ja sam mogla staviti i više… I da, pored ananasa, često se koriste i marelice.
Fotografije: Ja u kuhinji