Mirjana Marčinko s bloga Od slatkoga slađe danas s nama dijeli recept koji zahtijeva strpljenje, ali jamči vrhunski užitak – orah štangice.
Sastojci
- 5 bjelanjaka (M veličine)
- 450 g šećera
- 500 g mljevenih oraha
- 1 žličica limunovog soka
- ¼ žličice limunske kiseline
Priprema
Od bjelanjaka sobne temperature umutite čvrst snijeg pa dodajte žlicu po žlicu šećera. Smjesu podijelite na dva dijela.
U jednu polovinu lagano kuhačom umiješajte mljevene orahe i žličicu limunovog soka.
Drugu polovinu snijega još mutite i dodati 1/4 žličice limunske kiseline.
Smjesu s orasima podijelite na 4 jednaka dijela i od svake četvrtine načinite pravokutnike širine 4 cm, visine 1 cm.
Svaki pravokutnik premažite četvrtinom snijega i lagano nožem poravnajte.
Oštrim, tankim i vlažnim nožem režite prutiće i slažite ih pomoću dvaju noževa u pekač prekriven masnim papirom.
Orahove prutiće sušite 1 sat (ako je vlaga u zraku i do 1,5 sat) u pećnici zagrijanoj na 100 °C. Sušite ih još 1 dan na sobnoj temperaturi te spremite u kutije.
Savjet
Orahove prutiće pripremite nekoliko dana prije posluživanja i čuvajte u limenim kutijama.
Fotografija: Od slatkoga slađe