Prvi recept ove godine s nama je podijelila Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes čije su medenjak kuglice tako jednostavne, a tako aromatične.
Sastojci
(za oko 18 kuglica)
Kuglice
- 125 g mascarponea sira (može i krem sir)
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žlica meda
- 1,5-2 žličice začina za medenjake (cimet, đumbir, muškatni oraščić, i sl.)
- 1,5-2 žličica kandirane korice naranče (ili naribane svježe)
- 125 g mljevenog plazma keksa (ili petit)
Glazura
- 125 g bijele čokolade
- 1 žličica ulja
I još (za posipanje)
- malo mljevenog keksa
- malo začina za medenjake
Priprema
Kuglice
Stavite u posudu mascarpone, šećer u prahu, med, začin za medenjake i koricu naranče pa sve izmiksajte da se sjedini.
Dodajte mljeveni keks pa žlicom dobro izmiješajte u kompaktnu smjesu. Stavite u hladnjak na tridesetak minuta da se smjesa malo ohladi radi lakšeg oblikovanja kuglica.
Od ohlađene smjese žličicom vadite male hrpice i oblikujte kuglice. Moje su kuglice bile po 15 g. Mjerila sam da sve budu iste.
Slažite ih na odgovarajući pladanj pa ih vratite u hladnjak da se stegnu najmanje 30 minuta. Možete i u zamrzivač na petnaestak minuta.
Glazura
Bijelu čokoladu izlomite na kockice i stavite u odgovarajuću posudu. Otopite je u mikrovalnoj pećnici, tako da svakih 10-15 sekundi izvadite posudu i promiješate. Kada se skoro sve otopilo, dodajte i ulje pa dobro promiješajte. Čokoladu s uljem možete otopiti i na pari, kako god vam je lakše.
Neka se glazura malo prohladi pa viljuškom spuštajte po jednu kuglicu i „okupajte” je u čokoladi, malo ocijedite čekajući da višak glazure iscuri s viljuške i slažite na pladanj obložen papirom za pečenje.
Po želji svaku kuglicu pospite s malo mrvljenog keksa. Ja sam pomiješala mrvljeni integralni keks s mrvicom začina za medenjake.
Medenjak kuglice stavite u hladnjak da se dobro ohlade i stegnu pa ih pažljivo odvojite s papira za pečenje.
Napomena
Umjesto gotovih začina za medenjak, možete koristiti mješavinu začina po želji. Količinu odredite ovisno o tomu koliko intenzivan okus želite. Ja sam htjela da kuglice budu baš aromatične pa sam stavila 2 žličice.
Izaberite kvalitetnu bijelu čokoladu jer se neće svaka lijepo otopiti.
Fotografije: Mystic cakes