Mnogima ovaj ponedjeljak označava povratak radnoj rutini, stoga je za njega potrebna posebna doza slatkog koju smo danas pronašli kod naše suradnice Irene Gavran na stranici Pregacha.
Sastojci
Kolač
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 250 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakaa
Sirup
- 400 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 60 g šećera
- 60 ml ulja
- 30 g kakaa
- 200 g čokolade (za kuhanje ili mliječne – kako ste raspoloženi)
I još (za dekoraciju, po želji)
- krokant, orasi, lješnjak, badem
Priprema
Kolač
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje dimenzija 35 x 25 cm nauljite i lagano pobrašnite.
Miksajte jaja sa šećerom dok ne udvostruče volumen. Dodajte mlijeko i ulje te na kraju ubacite prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Sjedinite kratko pa istresite u pripremljen lim za pečenje i pecite pola sata.
Dok se kolač peče, napravite sirup.
Sirup
Stavite kuhati sve sastojke, a kad smjesa proključka i kakao se otopi, dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i sve postane fina smjesa.
Kad se kolač ispekao, ostavite ga pola sata, zatim izrežite nožem „kocke“. Dobro izbockajte nekakvim štapićem i prelijte sirupom lagano, u nekoliko navrata – kako bi se sav sirup upio. Ostavite da se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
Fotografije: Pregacha