Ljubitelji slastica s medom doći će na svoje s ovim receptom za čokoladnu medenu tortu koji na naš portal donosi Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za kalup za torte promjera 20 cm)
Tijesto
- 470 g glatkog brašna
- 60 g kakaa
- 110 g maslaca
- 120 g meda
- 130 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 3 jaja
- 1 žlica arome vanilije
- prstohvat soli
Krema
- 500 ml mileram vrhnja
- 80 g šećera u prahu
- 2 žlice meda
- 2 žlice kakaa
- 1 žlica arome vanilije
- 500 ml slatkog vrhnja
Glazura
- 120 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade
Priprema
Tijesto
Pećnicu ugrijte na 180°C.
Prosijte brašno i kakao te dobro promiješajte i ostavite malo sa strane.
Na laganoj vatri prokuhajte maslac, med i šećer te miješajte nekoliko minuta dok ne dobije tamniju boju pa umiješajte sodu i maknite s vatre.
Jaja lagano umutite s vilicom, dodajte im vaniliju pa sve dodajte prokuhanoj smjesi od meda. Sve skupa dobro promiješajte i na kraju umiješajte mješavinu brašna i kakaa te prstohvat soli.
Kada dobijete jednoličnu smjesu istresite je na lagano pobrašnjenu površinu i podijelite na 8 dijelova.
Svaki komad tijesta razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 20 cm, izbodite vilicom i pecite 7 minuta u u ugrijanoj pećnici.
Meni je ostala od ostataka tijesta količina dovoljna za još jednu koru ili možete od ostataka ispeći ukrase za tortu.
Madene kore ostavite da se ohlade dok vi napravite kremu.
Krema
Rukom umutite mileram vrhnje, šećer, med, kakao i vaniliju, a slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
Lagano rukom umiješajte slatko vrhnje u kremu dok ne dobijete glatku smjesu.
Glazura
Prelijte komadiće čokolade ugrijanim slatkim vrhnjem i miješajte dok se čokolada ne otopi.
Ostavite glazuru da se malo ohladi i stisne dok vi ne završite slaganje torte.
Slaganje torte
Na ukrasni pladanj stavite prvu medenu koru i premažite je kremom te nastavite naizmjence nizati kore i kremu. Tortu završite slojem kreme, a ako vam je preostalo kreme možete je i okolo tanko premazati.
Kapljice čokoladne glazure radite pomoću žličice, a zatim popunite čokoladom i sam vrh torte.
Ukrasite je prema vlastitoj želji tučenim slatkim vrhnjem, komadićima čokolade, karamelom…
Fotografija: Gurmanka