Danas za slatki predah od obaveza biramo ovaj kolač s trešnjama i ricottom čiji recept potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 2 velika jaja
- 100 g šećera
- 1 vanillin šećer
- korica jednog limuna
- 50 g otopljenog i prohlađenog maslaca
- 200 g ricotta sira sobne temperature
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g očišćenih trešanja
Priprema
Miksajte jaja sa šećerima 5 – 10 minuta. Dodajte koricu limuna, otopljeni maslac, neprestano miksajući dok smjesa ne postane fina i pahuljasta. Dodajte ricottu sobne temperature miksajući najmanjom brzinom. Zatim dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo.
U tijesto dodajte 3 žlice očišćenih trešanja (ne morate ih rezati na pola, bitno je samo da su očišćene od koštica).
Pripremite kalup za tortu promjera 24 cm. Obložite ga papirom za pečenje. Smjesu izliti u kalup, a ostatak trešanja utisnite lagano prstima u smjesu (neka vire).
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite kolač 40 minuta. Svakako drvenim štapićem provjerite je li kolač pečen (štapić mora ostati suh, to znači da je pečen). Ohladite. Uživajte.
Fotografija: Tirkizna