Nismo do sad imali priliku podijeliti recept za cremu catalanu, no sada ga konačno donosimo zahvaljujući našem suradniku Darku Debiću s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
- 500 ml mlijeka
- korica pola limuna
- komadić cimeta u kori
- 3 lista lovora
- 4 žumanca
- 60 g šećera
- 1 vanili šećer
- 15 g škrobnog brašna
- šećer za karameliziranje
Priprema
U lončić staviti 450 ml mlijeka, grubo narezanu koricu limuna, koricu cimeta i listove lovora. Staviti na vatru i ugrijati do vrenja, maknuti s vatre i ostaviti barem sat kako bi se okusi oslobodili. Žumanjke staviti u zdjelu za miješanje dodati šećer, vanili šećer, škrobno brašno i razraditi uz dodatak 50 ml mlijeka.
Iz lončića s mlijekom izvaditi začine, vratiti mlijeko na vatru, kada zakuha dodati smjesu sa žumancima, kuhati nekoliko minuta i uliti u vatrostalne posudice.
Kad se ohladi posipati s malo šećera i karamelizirati brenerom ili ispod gornjeg grijača u pećnici.
Fotografija: Samo jedan griz