Dar koji sami izradite vrijedi dvostruko više od onog kupljenog pa smo sigurne da će i ovaj domaći karamel s čokoladom oduševiti vaše najbliže.
I dok sa svih strana izlaze reklame za kupovinu najrazličitijih darova, polako se ljudi sve više počinju okretati darovi koje sami rade i pripreme. Ako nas pitate, uvijek je najbolji jestivi točnije slatki dar, a još ako primatelj zna da ste vi u to uložili svoje vrijeme i trud, postaje još dragocjeniji.
Ideja za jestive darove nikad dosta, a jedna takva stiže nam s Instagram profila kuhana_i_pecena čija je autorica Ana Anzulović s nama podijelila recept za karamel s čokoladom koji je prigodno upakirala u preslatke teglice i tako ga pretvorila u najslađi dar..
Sastojci
- 150 g šećera
- 100 ml slatkog vrhnja (mliječnog)
- 30 g maslaca
- 2 žlice čokoladnih kapljica (što kvalitetnija čokolada, tamna) ako nemate, i kvalitetna čokolada narezana na kockice će poslužiti
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica (krupne) soli
Priprema
Otopite šećer u dubljem loncu ili tavi (još bolje debljeg dna) do jantarne boje, da bude potpuno gladak (bez grudica). Pazite da nimalo ne pregori jer će sve biti gorko. Ja obavezno miješam i stalno pazim dok ga rastapam.
Smanjite vatru, dodajte vrhnje i miješajte, smjesa će se zapjeniti. Kad se mjehurići primire, dodajte maslac pa i dalje miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim dodajte čokoladne kapljice pa i dalje miješajte. Na kraju dodajte sol.
Tada je karamel gotov, ali ako ga želite malo razblažiti, dodajte 2 žlice grčkog jogurta.
U hladnjaku će se stisnuti, na sobnoj temperaturi će biti tekuć. Možete ga koristiti za preljev, recimo po fritualama ili palačinkama ili u kolačima. Ili jednostavno na žlicu.
Također, lijepa teglica napunjena ovim karamelom s čokoladom biti će izvrstan dar za vama dragu osobu. Omotana satenskom trakicom pod borom biti će odlično iznenađenje ljubiteljima karamela.
Fotografija: Ana Antunović