Ekler je ime dobio jer nestaje brzinom munje, a vjerujemo da će i ovi ekleri s lješnjacima čiji recept nam donosi Lidija Osmak s bloga Gurmanka opravdati svoje ime.
Sastojci
Tijesto
- 250 ml jaja
- 250 ml vode
- 3 žličice šećera
- prstohvat soli
- 125 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
Praline pasta
- 150 g lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Praline krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 30 g gustina
- aroma vanilije
- 1 žlica maslaca
- praline pasta (prethodno napravljena)
- 150 g maslaca
Čokoladna glazura
- 150 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema
Tijesto
U jednoj posudi razbijte jaja i neka ih bude točno 250 ml.
Na vatru stavite kuhati vodu, šećer, ulje i sol te povremeno miješajte dok ne prokuha.
Maknite s vatre i umiješajte brašno mikserom te ostavite da se malo ohladi, a na samom kraju postepeno umiješajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Vrećicu za kremu napunite smjesom i za izradu eklera koristite nastavak za ukrašavanje promjera 1 cm.
Na papir za pečenje istisnite eklere dužine 12 cm te ih stavite peći 35 minuta na 200°C.
Izvadite ih i ohladite prije punjenja.
Praline pasta
Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu, a u posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
Praline krema
Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte. Vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke dobro promiješajte te vratite na vatru.
Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte aromu vanilije i žlicu maslaca te ostavite da se ohladi, ali je pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori na vrh kreme kora.
Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.
Spajanje
Oštrim nožem prerežite tijesto i napunite ga kremom pomoću vrećice za kreme.
Gornji dio tijesta umočite u čokoladnu glazuru i stavite preko kreme te dobro rashladite prije serviranja.
Glazura
Glazuru napravite od 150 ml ugrijanog slatkog vrhnja i 150 g čokolade koje pomiješajte i malo ohladite prije nanošenja.
Fotografija: Gurmanka