Ana Raguž s bloga Tirkizna s nama dijeli recept za eklere koji će unijeti dašak Francuske u vašu kuhinju.
Sastojci
Tijesto
- 600 ml mlijeka
- 150 ml vode
- 140 g maslaca
- 10 g šećera
- 200 g brašna
- 4 jaja
- prstohvat soli
Čokoladna krema
- 340 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 60 g šećera
- 40 g gustina
- 2 listića želatine
- 60 g maslaca
- 80 g rastopljene mliječne čokolade
- 150 g maslaca
Karamel krema
- 150 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 4 listića želatine
Priprema
Potopite 2 listića želatine u hladnu vodu. Za kremu miksajte žumanjke sa šećerom pa polako dodajte gustin. Dodajte malo mlijeka (oduzmite od ovih 340 ml). Ostatak mlijeka stavite na vatru i u vruće umiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Miješajte konstantno dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu i 60 g maslaca narezanog na kockice. Sve promiješajte da se lijepo sjedini. Sada dodajte rastopljenu čokoladu i miješajte dok krema ne postane homogena. Na kremu stavite prozirnu foliju kako se ne bi stvorila ‘korica’. Ohladite kremu na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u hladnjak.
Za karamel kremu u zdjeli hladne vode potopite 4 listića želatine. U jednoj posudi na vatri rastopite pola šećera, bez miješanja, samo lagano pomičite posudu, kada se potpuno rastopio prvi dio šećera, stavite ostatak šećera i njega rastopite – ‘karamelizirajte’. Smanjite vatru i dodajte slatko vrhnje uz brzo miješajte, maknite s vatre i prebacite dobiveni karamel u staklenu posudu. Ocijedite želatinu i rastopite je u karameli. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Za tijesto u jednu posudu na vatru dodajte mlijeko, vodu, šećer, sol i maslac. Neka sve provrije pa dodajte brašno. Miješajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane homogena i dok se ne počne odvajati od stranica posude. Ugasite vatru i dobiveno tijesto prebacite u posudu koju inače koristite prilikom miksanja. Istucite 4 jaja.
Miksajte tijesto i pomalo dodavajte istučena jaja. Kada je tijesto postalo homogeno, prebacite ga u slastičarsku vrećicu koristeći nastavak za eklere.
Pripremite kalup za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Oblikujte eklere dužine cca 12 cm, pazeći na razmak jer će poprilično narasti prilikom pečenja.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite eklere oko 20 minuta i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Ohlađene eklere prerežite na pola po dužini.
Čokoladnu kremu izvadite iz hladnjaka i dodajte joj 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice. Miksajte kremu sve dok vam ne postane homogena. Prebacite je u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji i punite s njom donju polovicu eklera. Kad ste stavili kremu, poklopite je drugom polovicom.Karamel kremu izmiksajte ako se previše stisnula, pa je prebacite u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji. Karamel kremom ukrasite ‘poklopac’ eklera.
Fotografija: Tirkizna