Vlasnica nove zagrebačke slastičarnice otkrila nam je zašto joj je paradoksalan to go koncpet slastičarnice te što goste očekuje u njezinom slatkom objektu.
Prošle je subote tiho i gotovo neprimjetno svoja vrata otvorila nova zagrebačka slastičarnica nazvana Cup&cake. Na adresi Mrkšina 36 c svoje je slatko carstvo stvorila Blanka Šlat, magistra ekonomije koja je s vremenom ipak shvatila da je priprema slastica uveseljava više nego ekonomski proračuni.
Njezina ljubav prema karameli, čokoladi i lješnjacima jasno se očituje i u trenutnoj ponudi slastičarnice u kojoj ima mjesta za sjedenje i uživanje u ambijentu i okusima i mirisima kave i kolača.
U razgovoru za naš portal Blanka je otkrila što misli o hrvatskom slastičarstvu te koja je tajna uspješne pripreme slastica.
Prošle je subote u Zagrebu otvorena nova slastičarnica nazvana Cup&cake pastry shop. Možete li nam nešto više reći i ovoj slastičarnici – tko stoji iza nje i kako je došlo do ideje otvaranja ove slastičarnice?
Ovaj projekt nastao je kao dugogodišnja želja za vlastitom slastičarnicom, toplim i ugodnim mjestom gdje ljudi mogu uživati u finom kolaču i dobroj kavi. Iako sam ja jedna od onih koji su svoju sreću u poslu tražili na neobičan način (morala sam magistrirati ekonomiju da shvatim da me to ne ispunjava kao izrada raznoraznih slastica koje mogu toliko razveseliti ljude), na kraju sam otišla na prekvalifikaciju te dodatnu edukaciju kod najboljih francuskih slastičara.
Kako je prošao prvi dan – jeste li zadovoljni odazivom gostiju?
Moram priznati da smo više nego ugodno iznenađeni odazivom, pogotovo kad se uzme činjenica da se nismo reklamirali. Puno je ljudi došlo, i, što je još važnije, bili su oduševljeni kolačima i prostorom. Na kraju dana smo imali punu glave pozitivnih dojmova.
Možete li nam detaljnije predstaviti vašu slastičarnicu – je li ona projektirana kao mjesto za druženje uz ukusne kolače i kavu ili je njezin koncept to go?
Iskreno, meni je paradoksalno da je slastičarnica to go koncepta. Razumijem da je možda nekomu najljepše jesti kolač doma, ali doživljaj kad je konzumacija na licu mjesta, kad gost može namirisati svježe pečeni biskvit ili netom skuhanu kavu, e to je nešto sasvim drugačije.
Iz samog naziva slastičarnice moglo bi se zaključiti da ćete u ponudi imati samo cupcakese. Je li to doista tako?
Naziv je došao kao nešto simpatično i lako pamtljivo uhu, a da se opet može naslutiti da se radi o nečem gdje se može „papati“ nešto slatko. Tako smo se poigrali riječima gdje zaista cupcake predstavlja jednu vrstu deserta, ali kad se te dvije riječi odvoje, u prijevodu se može iščitati šalica i torta, što se poklapa s našom vizijom koncepta slastičarnice – kava i torta.
Što se trenutno nalazi u vašoj ponudi i hoće li ona biti stalna ili ćete je s vremenom nadopunjavati?
Trenutno ima nekoliko vrsti torti koje su ili redizajnirani klasici kao npr. moja verzija Schwarzwald torte ili malo drugačija torta koja ima biskvit s karameliziranim bananama te kremu od bijele i mliječne čokolade s karamelom. Uz torte ima i tzv. monoporcija tj. „petit gateau“ koji su zasebni kolačì, male torte za jednu do dvije osobe. Budući da volim karamelu, čokoladu i lješnjake , ti okusi dominiraju.
Bojite li se velike konkurencije na području Zagreba ili mislite da ima dovoljno mjesta za sve slastičarnice?
Zagreb je veliko tržište, može se reći da ima mjesta za sve. Ono što je najbitnije je da su danas potrošači informiraniji nego ikada i time automatski zahtjevniji, tako da ne prolazi nedostatak kvalitete. Kvaliteta je na prvom mjestu, kao i izbor kvalitetnih sastojaka.
Kako ocjenjujete stanje u hrvatskom slastičarstvu – pratimo li svjetske trendove i u čemu još možemo ili moramo napredovati?
Nekako mi se čini da smo zaspali… ali polako se ipak mijenja. Dolaze ljudi koji unose novine i to je odlično. Međutim, imamo još puno do onoga što je sad aktualno na svjetskoj razini, prvenstveno francusko slastičarstvo. Za početak, trebamo naučiti da se ne rade kolači s margarinom koji nije samo upitnog okusa, nego je vrlo nezdrav. Već i to bi bila dobra osnova za nešto više.
Tko su po vama najveća imena hrvatske slastičarske scene?
Izdvojila bi Petru Jelenić koja ima sličnu viziju što je jedan dobar desert i kako bi trebao biti prezentiran.
I za kraj, otkrijte nam neku slatku tajnu uspješne pripreme slastica – na što naši čitatelji moraju obratiti pažnju da bi im kolači uvijek uspjeli?
Samo pažljivo pratiti recept, barem prvi put dok ne uđe u ruku – samo to i dobra volja.
Fotografije: Cup&cake pastry shop