Epidemiološke mjere napokon su popustile, i dozvoljena su javna okupljana, stoga je održana dodjela nagrada poznatog gastonomskog vodiča, gdje se trofejem chef slastičar okrunila vlasnica poznate slastičarnice Amélie.
Na Gault&Millau svečanosti, održanoj 1. lipnja na terasi Zagrebačkog hotela Esplanade, okupilo se sedamdesetak vodećih domaćih šefova, a tom su im prilikom dodijeljene nagrade u raznim kategorijama među kojima je i slastičarstvo.
Također, tom je priliko predstavljeno i četvrto izdanje međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno više od 400 hrvatskih restorana, popularnih lokala i vina.
Među brojnim chefovima koji su se okrunili titulama našla se i Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amélie, koja je za svoj rad osvojila trofej chef slastičar.
Žakline se za naš portal osvrnula na osvojenu nagradu te rekla: “Svakako, meni je ovo osobno velika potvrda za trud i rad u proteklih 11 godina. Lagala bih kad bih rekla da mi ništa ne znači, kad netko prepozna svakodnevne napore koje ulažem za svoj osobni napredak u slastičarstvu, a i u Amèlie kao brand.“
Nagradi se nije niti najmanje nadala: „ Iskreno nisam ni znala da imaju kategoriju “Pastry chef”. Do sada sam pratila da su imali nagrade za doprinos u slastičarstvu ili mlade nade slastičarstva (u tu kategoriju definitivno ne spadam po godinama)(smijeh) pa uopće nisam očekivala nagradu. Naročito što su nazočni bili sve chefovi raznih restorana, tako da sam prilično ostala zatečena i naravno nakon prvotnog šoka ugodno iznenađena.“ – rekla je Žakline te dodala: „Ovakva nagrada znači naravno jako puno. Nosi sa sobom i jednu veliku dozu odgovornosti. Ja sam svoj najveći kritičar i smatram da još nisam ni na pola puta s onim što želim pokazati u svijetu slastičarstva. Doziram sve po malo, sigurnim koracima napredujemo, ali imamo još puno posla. Dosta sam vremena zadnjih godina posvetila građenju temelja i firme kao takve, formiranju tima oko mene bez kojeg naravno ništa ne bi mogla, a sad dolazi period kad konačno mogu puno mojih ideja realizirati, tako da uskoro očekujte puno noviteta i novih momenata u Amèlie.“
Trofej za zasluge dobio je Chef kuha doma.
Osim nagrade za najboljeg pastry chefa godine, dodijeljene su i brojne druge poput onog za chefa godine, velikog chefa sutrašnjice, mladog talenta te najboljeg restorana.
Među brojnim kategorijama, treba istaknuti i jednu posebnu. Naime, ove je godine, prvi put otkako je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj, dodijeljen i Trofej za zasluge, i to grupi kuhara udruženih u inicijativi Chef kuha doma, o čijoj smo pomoći žrtvama potresa već pisali.
Višemjesečnoj karanteni unatoč, hrvatsko izdanje Gault&Millau Croatia, jedini je gastronomski vodič objavljen uoči turističke sezone, a upravo je to snažan poticaj promociji restoranske scene na domaćem i inozemnom tržištu.
“Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove, koji su možda najviše stradali zbog lockdowna. Gault&Millau ih želi poticati da se i dalje bore i da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. Veseli nas da su tu namjeru prepoznali i naši stalni partneri, a uz HTZ koji nas od početka podržava, pridružili su nam se i neki novi. I jednima i drugima želimo zahvaliti, jer su u ovim teškim vremenima pokazali da vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije “ – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.
Osim trofeja, na Gault&Millau svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar mladim polaznicima edukativnog programa Coca Cole namijenjenog poboljšanju kvalitete i znanja u segmentu ugostiteljstva i turizma.
Ovo izdanje poznatog gastronomskog vodič globalno je dostupno i na web stranici hr.gaultmillau.com te putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj se može pronaći ocjene te detaljne opise svih restorana uvrštenih u Gault&Millau Croatia 2021.
Fotografije: Lightkomunikacije