Ovog tjedna u našoj rubrici Život sa slasticama ugostili smo Juliju Beroš s bloga Torta, pinjur, pjat, a ona nam je to prilikom otkrila recept za svoje zamantane kekse.
Sastojci
Svijetlo tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 150 g šećera u prahu
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 3 jušne žlice hladnog mlijeka
- 1 jušna žlica maraschina
Tamno tijesto
- 270 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 150 g šećera u prahu
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 3 jušne žlice hladnog mlijeka
- 1 jušna žlica rogačice
Po želji
- sjeckane pistacije, lješnjaci ili bademi
Priprema
Za obje vrste tijesta postupak je isti.
Pomiješajte brašno sa šećerom (za tamno i kakaom). Utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu koju na kraju povežete jajem, mlijekom i maraschinom/rogačicom ili nekim drugim aromama ili amo povećajte mlijeko za još 1 žlicu. Tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Svako tijesto razdijelite na pola, a svaku polovicu razvaljajte u pravokutnik dimenzija cca 28×31 cm i debljine 2 mm. Tijesta valjajte između dva pek papira jer ćete njega najlakše odlijepiti od tijesta. (Ja sam radila na silikonu pa sam trebala zamrzavati tijesto da ga odlijepim od silikona).
Poklopite jedno tijesto drugim, lagano ih pritisnite valjkom za tijesto i pažljivo ih zarolajte. Po želji možete izvana ostaviti svijetlo ili tamno tijesto. Dobivenu štrucu tijesta stavite u zamrzivač barem na cca 4 sata.
Ukoliko želite možete između dva tijesta (ili po spojenom/preklopljenom tijestu prije rolanja) posuti sjeckane pistacije; lješnjake ili bademe.
Od štruce režite kekse (debljine 3-4 mm); slažite ih na pek papir i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca 10-12 min (ili na opciji ventilator na 160°C, isto 10-12 minuta). Svijetli dio keksa treba ostati svijetao ili tek lagano porumeniti.
Kad se skroz ohlade keksi budu tvrđi.
Fotografije: Torta, pinjur, pjat
[print_link]