U pripremi zdravih slastica, šećer se može zamijeniti medom, javorovim sirupom, rižinim sladom, agavinim sirupom ili pak stevijom.
Pri pripremi zdravijih verzija kolača i drugih slastica, prvi sastojak koji je potrebno zamijeniti nekom drugom opcijom je šećer. Na sreću, šećer se može zamijeniti mnoštvom drugih namirnica. Sve se one razlikuju u svojoj slatkoći i konzistenciji, no uz pažljivo mjerenje sastojaka i isprobavanje pravih omjera, uspjeh neće izostati.
U gotovo svim kolačima šećer se može zamijeniti medom. Med je slađi od šećera, stoga ga je potrebno koristiti nešto manje od količine šećera navedene u receptu. Također, potrebno je smanjiti i udio ostalih tekućih sastojaka za četvrtinu.
Još jedna odlična zamjena za šećer je i javorov sirup. Kao i kod upotrebe meda, javorovog sirupa može se koristiti manje nego šećera te je potrebno smanjiti udio tekućih sastojaka.
Rižin slad se također može koristiti kao zamjena za šećer u količini za trećinu većoj od količine šećera navedene u receptu. Nije ga preporučljivo koristiti pri pripremi biskvita i tijesta. Rižin slad ima visoki glikemijski indeks i bolje ga je koristiti u receptima koji ne iziskuju puno šećera. Potrebno je i smanjiti količinu ostalih tekućih sastojaka.
Agavin sirup proizveden iz soka pustinjske biljke agave ima sladak okus s nižim glikemijskim indeksom. Dvije trećine mjere agavina sirupa mijenjaju jednu mjeru šećera. Konzistencija mu je rjeđa od ostalih sirupa, stoga je potrebno smanjiti količinu tekućih sastojaka za jednu četvrtinu. Okusom i teksturom odlično pristaje u kremastim desertima i pudinzima. Budući da agavin sirup u pečenju brže od šećera poprimi smeđu boju, potrebno je smanjiti i temperaturu pečenja za 20 stupnjeva Celzijevih.
Stevija, grmolika biljka iz porodice glavočika potječe iz Južne Amerike, ne sadrži kalorije i čak je tristo puta slađa od šećera. Na tržištu je dostupna kao prah, tekućina ili u tabletama. Oblik stevije određuje i količinu koju je potrebno koristiti, tako da će jedna žličica praha stevije zamijeniti šalicu šećera, šest kapi jednu žlicu šećera, a jedna tableta jednu žličicu šećera. Konzistencija koju inače daje šećer može se nadomjestiti pireom od voća.
Fotografija: Pixabay