Ako slučajno negdje još naiđete na svježe marelice, iskušajte ovaj recept za zapečene marelice s bademom i medom. Ovaj pomalo neobičan, ali jednostavan recept poslala nam je Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
(za 2 osobe)
- desetak marelica
- 3-4 žlice badema narezanih na listiće
- 2-3 žlice meda
- žličica muškatnog oraščića
- žličica mljevenog đumbira
Priprema
Marelice operite i prepolovite. Izvadite koštice.
Poredajte marelice u vatrostalnu posudu s otvorenim dijelom prema gore.
Poškropite marelice medom. Pazite da bude ravnomjerno.
Pospite ih listićima badema, đumbirom i muškatnim oraščićem.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 15 minuta. Poslužite tople, najbolje sa sladoledom od vanilije ili nekom finom kremom. Ipak, odlične su i bez toga, provjereno!
Napomena
Nemojte štedjeti na mljevenom đumbiru i muškatnom oraščiću. Dat će ovom desertu poseban, pikantni okus, a od začina, meda i soka kojeg marelice otpuštaju tijekom pečenja, stvorit će se jaaaako fini umak.
Također, listiće badema možete ranije tostirati. Ja nisam jer sam se bojala da će tostiranjem, a zatim pečenjem s marelicama zagorjeti. Tijekom pečenja su ostali svijetli pa zaključujem da ih se može tostirati i prije pečenja da budu još hrskaviji i ukusniji.
Tople pečene marelice na ovaj način savršeno pašu s nekim finim sladoledom od vanilije. Pokušajte tako!
Fotografija: Strawberry soup
[print_link]