Na blogu Gurmanka autorice Lidije Osmak kriju se brojni izvrsni recepti – jedan od njih je i ovaj za kolač od šljiva.
Sastojci
(za lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm)
Biskvit podloga
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 150 ml mlijeka
- 70 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
Nadjev
- ½ kg šljiva
- 80 g šećera
- 1 žličica cimeta
Mrvice (posip)
- 95 g brašna
- 60 g maslaca
- 40 g šećera
- 40 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
I još
- sladoled od vanilije
- šećera u prahu
Priprema
Biskvit podloga
Izradite mikserom jaje, šećer i vanilin šećer.
Dobivenoj smjesi dodajte mlijeko i ulje te na kraju umiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.
Sve dobro promiješajte i smjesu ulijte u lim za pečenje.
Nadjev
Šljive očistite i narežite na komadiće te posipite šećerom i cimetom.
Voće rasporedite preko biskvita i napravite mrvice za posip.
Mrvice za posip
Sve sastojke kratko pomiješajte u blenderu dok ne dobijete smjesu mrvičaste strukture.
Preko voća rasporedite smjesu za posip i pecite kolač na 190°C oko 45 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirajte ga još toplog uz kuglicu sladoleda ili samo pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Gurmanka