Nedjelja navečer je kao stvorena za palačinke, a ovaj vam put donosimo recept za malo zdraviju verziju palačinki s ukusnim kremastim punjenjem, čija je autorica Suzana Mušac s profila my_vegan.love.
Sastojci
Za smjesu
- 300 g bijelog pirovog brašna
- 300 ml napitka od badema
- 220 ml mineralne gazirane vode
- 3 žlice agavinog sirupa
- 1 žličica arome vanilije
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
Za bijelu kremu
- 100 g indijskog oraščića (potopiti u vodi barem 3 sata)
- 2 pune žlice kokosove kreme (tvrdi dio kokosovog mlijeka iz limenke)
- 25 ml soka od limuna
- 30 ml agavinog sirupa
- 30 ml otopljenog kokosovog ulja
- malo arome vanilije
Za džem od borovnica
- 120 g svježih borovnica
- 1 žličica soka od limuna
- malo agavinog sirupa
- 1 žličica tapioke
Priprema
Za smjesu za palačinke pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete adekvatnu smjesu. Premažite tavu s malo kokosovog ulja pa pecite palačinke na laganoj vatri.
Za kremu smiksajte sve sastojke u blenderu i ostavite ih 1 do 2 h u zamrzivaču da se smjesa stisne ako želite malo čvršću kremu više nalik sladoledu ili u hladnjaku preko noći ako želite kremastiju.
Za džem od borovnica stavite kuhati 120 g svježih borovnica sa 1 žličicom soka od limuna i po potrebi malo agavinog sirupa (ako vam borovnice nisu baš slatke ili volite malo slađe), zgnječite ih i kada zakuhaju smanjite vatru, dodajte 1 žličicu tapioke razmućene u malo vode i držite na vatri još kratko stalno miješajući dok se smjesa malo ne zgusne. Džem ostavite u hladnjaku da se ohladi.
Ispečene palačinke punite naizmjence bijelom kremom i džemom od borovnica pa preklopite u trokutasti oblik