Naša suradnica Bojana Matek s nama ovaj put dijeli recept za brownie kekse koji će se savršeno ukopiti u vaš blagdanski pladanj, ali i zasladiti mnogima omražen početak tjedna.
Sastojci
- 150 gr tamne čokolade
- 70 gr maslaca
- 150 gr šećera
- 2 L jaja
- 30 gr tamnog kakaa
- prstohvat soli
- 80 gr komadića tamne čokolade
Priprema
Čokoladu i maslac zajedno otopite u mikrovalnoj ili na parnoj kupelji. Prohladite.
Izmiksajte šećer i jaja nekoliko minuta dok se ne utrostruče.
Smjesi od jaja i šećera dodajte otopljenu čokoladu. Ravnomjerno umiješajte.
Dodajte kakao i sol pa smiksajte dok se sve ne sjedini.
Dodajte komadiće čokolade. Možete koristiti čoko kapljice ili sami nasjeckati čokoladu. Umiješajte špatulom u smjesu.
Posudu stavite u hladnjak na 15 minuta dok smjesa malo ne očvrsne.
U međuvremenu pećnicu ugrijte na 180° C.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa pomoću dviju žličica rasporedite podjednake hrpice veličine oraha. Ostavite dovoljno razmaka jer će se keksi u pečenju raširiti.
Ja sam pekla po 9 keksa odjednom. Ukupno sam dobila 23 keksa od ove smjese.
Pecite ih 7 minuta, izvadite iz pećnice, hladite 10 minuta u limu za pečenje pa pažljivo pomoću lopatice prenesite na rešetku za hlađenje da se ohlade do kraja. Mekani su dok su topli. Ponovite s preostalom smjesom.
Možete ih jesti tople ili hladne.
Fotografija: Bojana Matek