Josip Gavran s bloga Woodie Foodie ovaj put donosi recept za sočan kuglof s narančom kojim ćete izvrsno zasladiti popodnevnu kavicu u sredini radnog tjedna.
Sastojci
Biskvit
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 340 g maslaca sobne temperature
- 340 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 6 jaja
- 40 g naribane korice naranče
- 125 ml soka naranče
- 110 ml mlijeka
Sirup
- 60 g šećera
- 125 ml soka od naranče
Glazura
- 150 g tamne čokolade
- 1½ žličica ulja
Priprema
U jednoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj, većoj posudi, mikserom sjedinite maslac, šećer i ekstrakt miksajući 2-3 min. Ubacujte zatim jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog. Dodajte potom koricu naranče pa još jednom kratko sjedinite mikserom. U posebnoj posudi sjedinite sok naranče i mlijeko. U smjesu maslaca, šećera i jaja dodajte preostale dvije smjese naizmjenično, lagano miksajući nakon svake, počevši i završivši sa suhom smjesom.
Nauljite kalup promjera 24 cm, ulijte smjesu i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C, na otprilike 75 minuta.
Za sirup kojim ćete natopiti kuglof u zagrijanom soku otopite šećer, nekim dugačkim štapićem napravite rupice u vrućem biskvitu, pa prelijte dobivenim sirupom. Sirup nije potreban jer kuglof bez istog nije suh, tako da sami odlučite hoćete li ga raditi ili ne.
Kada se kuglof ohladi, izvadite ga iz kalupa pa prelijte čokoladom glazurom koju ste izradili tako što ste čokoladu u ulju otopili na pari. Kada se čokolada stisne, servirajte s osmijehom na licu.
Fotografija: Woodie Foodie