Josip Gavran s bloga Woodie Foodie za ovu srijedu s nama dijeli recept za keksiće s makom i orasima koji će zasladiti vašu popodnevnu kavu.
Sastojci
Keksići
- 500g glatkog brašna
- 200g šećera
- 250g maslaca sobne temperature
- 2 jaja
Nadjev
- 200g maka
- 50g mljevenih oraha
- 100ml mlijeka
- 100g šećera
- 1 žličica domaćeg ruma ruma
Priprema
Brašno i šećer sjedinite žlicom pa dodajte jaja i maslac narezan na tanke ploške. Rukom zamijesite tijesto pa posudu prekrijte krpom i ostavite na hladnom na sat vremena.
Za to vrijeme pripremite nadjev. U posudi sjedinite mak, orahe i šećer pa dodajte rum i vruće mlijeko. Ponovno sve dobro sjedinite pa stavite u hladnjak da se ohladi prije posljednjeg koraka.
Nakon što tijesto odstoji, pripremite kuglice veličine oraha. Priremite veliki lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Utisnite sredinu kuglice, ubacite pola žličice nadjeva pa formirajte kekse malo plosnatijeg oblika.
Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane tijesta. Kekse poredajte s razmakom između svakog, jer će se oni, prilikom samog pečenja, malo povećati.
U prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C stavite lim za pečenje s keksima na 10-ak minuta. Kada su gotovi prebacite ih u neku posudu kako bi se ohladili.
I to bi bilo to, uživajte u prhkim i sočnim keksima! U slast!
Fotografija: Woodie Foodie