Iako su na početku tvrdili kako ni jedan proizvod nije bio pozitivan na Salmonellu, čini se kako je došlo do nesporazuma unutar same tvornice, stoga se belgijski pogon zatvara do daljnjega.
Belgijske zdravstvene vlasti donijele su u petak odluku da talijanska konditorska grupa Ferrero mora obustaviti proizvodnju u pogonu u Belgiji, nakon što je provedena istraga preko 100 slučajeve zaraze Salmonellom.
Iz belgijske agencije za sigurnost hrane AFSCA-FAVV poručuju kako je potvrđena veza između više od stotinu slučajeva trovanja bakterijom Salmonella te Ferrerovog proizvodnog pogona u Belgiji. Belgijska tvornica proizvodi oko 7 % ukupne količine Kinder proizvoda proizvedenih u svijetu na godišnjoj razini.
Informacije dobivene iz Ferrera bile su nepotpune, a proizvodnja će se ponovno otvoriti tek kada postrojenje ispuni sva pravila o sigurnosti hrane.
Iako su na početku iz Ferrera tvrdili kako opozive proizvoda vrše samo iz predostrožnosti te kako nijedan proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na Salmonellu, ispostavilo se da je došlo do nesporazuma i interne neučinkovitosti unutar pogona.
Još jednom podsjećamo da su sporni proizvodi preventivno povučeni i s hrvatskog tržišta, a ukoliko kod kuće već imate neki od proizvoda navedenih u opozivu, ne konzumirajte ih te se obratite Fererrovoj podršci.
Izvor: nypost.com
Fotografija: Pexels