Kako Ana Prša kaže ovaj kolač nije makovnjača, nije babka, ali nam se čini da biste baš ovim kolačem mogli zasladiti Uskrs koji je pred nama.
Sastojci
(za dva kalupa veličine 12 x 28 cm)
Kvasac
- 20 g svježeg kvasca
- 100 ml toplog mlijeka
- 1 žličica brašna
- 1 žličica šećera
Tijesto
- 400 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 ravna žličica soli
- 2 žumanjka
- 60 g kiselog vrhnja
- naribana korica jednog limuna
- 75 g otopljenog maslaca
Nadjev
- 350-400 ml mlijeka
- 400 g maka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 25 g maslaca
I još
- 50 g ruby čokolade
Priprema
Kvasac
U toplo mlijeko umiješajte brašno i šećer pa dodajte svježu germu izlomljenu na komadiće.
Stavite sa strane i pustite da se digne.
Tijesto
U posudu stavite brašno, šećer, vanilin šećer i sol pa izmiješajte.
Prebacite sastojke na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje – kao da radite vulkan pa unutra dodajte žumanjke, vrhnje, koricu limuna, maslac i kvasac.
Zamijesite tijesto.
Tijesto prebacite u posudu, prekrijte krpom i ostavite na toplom kako bi se diglo.
Nadjev
Zakipite mlijeko te ga prelijte preko maka. Dodajte šećere i maslac pa izmiješajte. Pustite da se ohladi.
Slaganje
Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu i podijelite na dva dijela.
Svaki komad razvaljajte na otprilike prst debelo pa premažite nadjevom od maka.
Po maku posipate usitnjenu ruby čokoladu.
Tijesto zarolajte pa ga zarolano po dužini razrežite. Zatim pažljivo prepletite (kao pletenicu, ali s dva komada). Prebacite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite pokriveno da se diže cca pola sata pa stavite u pećnicu na 165° na cca 45 minuta.
Gotovo izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi te poslužite.
Fotografija: Ana Prša