Iako se peciva čine kao najlakše rješenje za doručak, vaš želudac bit će vam zahvalan ukoliko ih ostavite za popodnevnu užinu, a dan započnete sa zobenom kašom s voćem te orašastim plodovima.
Poznato je kako je kvalitetan i hranjiv doručak nužan za dobar početak dana, a kako bismo vam pomogli u odabiru idealnog doručka, u nastavku donosimo listu namirnica koje je poželjno jesti ujutro, ali i onih koje bi trebalo izbjegavati.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice odličan su izbor za početak dana, a budući da su bogate vlaknima, osim što će vas zasiti pomoći će vam i sniziti razinu kolesterola u krvi.
Koje voće birati?
One se često kombiniraju s voćem pa nije loše znati koje voće ne pada teško na prazan želudac. Primjerice, lubenice su bogate vodom te zato izvrsno „padaju“ na prazan želudac. Borovnice su također lagane za doručak, a osim što se izvrsno ljube sa zobenom kašom još i poboljšavaju pamćenje te potiču metabolizam. Uz zob i voće možete kombinirati i orašaste plodove koji potiču zdravu probavu te reguliraju kiselost želuca.
Izbjegavati pekarske proizvode
Ono što nije poželjno jesti na prazan želudac i što bi ga moglo iziritirati te uzrokovati plinove i nadutost su peciva s kvascem, slatkiši, ali i kruške koje sadrže sirova vlakna koja mogu ozljediti osjetljivu želučanu sluznicu te banane koje su prepune magnezija, stoga je ove namirnice bolje jesti za jutarnju užinu ili poslijepodnevni obrok.
Izvor: poslovni.hr
Fotografije: Canva