Nikolina Dianežević s bloga The Slice of Life spojila je zdravo i slatko i s nama podijelila recept za zdrave palačinkice od heljdinog brašna.
Da zdravo može biti slatko dokazuje Nikolina Dianežević s bloga The Slice of Life i The Slice of FIT Life, koju smo upoznali u našoj rubrici Život sa slasticama. Tom je prilikom s nama podijelila recept za zdrave palačinkice, za sve one koji žele jesti slatko, a zdravo.
Sastojci
(za 8 debljih palačinkica)
- 1 šalica (140 g) heljdinog brašna
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 1-1,5 šalica bademovog mlijeka
- 1 zrela banana
- 2 žlice mljevenog lana
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- kokosovo ulje (za pečenje palačinkica)
- banane, lješnjaci i med za posluživanje
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – heljdino brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, prstohvat soli i mljeveni lan (lan možete samljeti u kuhinjskom multipraktiku ili blenderu).
U drugoj posudi vilicom dobro izdrobite zrelu bananu (bolje je da je malo zrelija i ne pretvrda).
Dodajte joj med ili javorov sirup i mlijeko te promiješajte. Mokre sastojke ulijte u suhe te ih dobro izmiješajte pjenjačom.
Ako vam se čini pregusto, dodajte još mlijeka. Smjesa mora biti gušća nego za obične palačinke, ali ne pregusta (nešto kao za američke pancakes).
U teflonskoj tavi ugrijte malo kokosovog ulja te manjom zaimačom stavljajte smjesu na tavu i malo raširite kružnim pokretima. Pecite 4 po 4 palačinkice, ovisno o veličini tave. Pecite ih na umjerenoj vatri dok se ne stegnu s donje strane, a zatim pažljivo pomoću ravne špatule preokrenite na drugu stranu. Smanjite vatru potpuno i pecite još oko 2-3 minute, pazeći da se ne prepeku.
Pečene palačinke odlažite na tanjur, pokrivajući ih vlažnom krpicom dok sve ne ispečete.
Palačinke poslužite s kriškicama banane, sjeckanim lješnjacima i s malo meda ili s kojim god namazom/nadjevom želite. Dobar tek!
Preuzeto s: The Slice of Life
Fotografija: Mlin Pukanić
[print_link]