Prošli tjedan smo vam donijeli recept za desert od jagoda u čaši koji potpisuje Lidija Osmak, a danas su se jagode ponovno našle kao dio slastice u čaši – ovaj put recept su s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za 4 čaše ca. 350 ml)
- 500 g jagoda
- 5 listića želatine
- 1 vanilin šećer
- 125 g bijele čokolade
- 1 jaje (M)
- 1 žumanjak (M)
- 2 velike žlice šećera
- malo bijelog ruma
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema
Jagode oprati, očistiti i pirirati. Tri listića želatine natopiti u hladnoj vodi. Pola pirea od jagoda zajedno s vanilin šećerom ugrijati i u njemu otopiti želatinu. Jednu posudu napuniti sa soli ili rižom i u nju u koso položiti čaše za desert. Raspodijeliti pire na 4 čaše. Ostaviti da se hladi i želira najmanje 2 sata.
Za mousse, bijelu čokoladu otopiti na pari ili mikrovalnoj, ostaviti po strani. Jaje, žumanjak i šećer kremasto izmutiti na pari, skloniti s izvora topline i umiješati otopljenu čokoladu. S rumom aromatizirati (ne mora se stavljati tko ne voli ili ne želi alkohol u desertu). Umiješati ostatak pirea od jagoda u masu od jaja i bijele čokolade.
Dva listića želatine natopiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Želatinu otopiti na pari, dodati 2-3 žlice tučenog slatkog vrhnja i dobro sjediniti te sve zajedno umiješati u ostatak vrhnja. Pjenjačom sjediniti slatko vrhnje s prethodnom masom te mousse kremu raspodijeliti po čašama. Ostaviti da se hladi i želira najmanje 2 sata.
Dekoracija po želji. Ja sam dekorirala s jednim macaronsom, tučenim slatkim vrhnjem, jagodama i čokoladnim loknicama u zelenoj boji.
Fotografije: Feeding Art