Možete li uopće zamisliti vikende u zimskom dijelu godine bez pripreme dizanog tijesta? Budući da je nama to nezamislivo, danas vam donosimo recept za pužiće s makom koji je s nama podijelila Ema Žderić s Youtube kanala Emm Tasty.
Sastojci
Tijesto
- 500 g brašna
- 85 g šećera
- prstohvat soli
- 7 g suhog kvasca
- ½ žličice cimeta
- 1 jaje
- korica naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml mlijeka (toplo, ali ne vruće)
- 100 g maslaca (sobne temperature)
Nadjev
- 200 g maka
- 1 žličica cimeta
- 100 g šećera
- korica naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 95 g otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka (toplo, ali ne vruće)
Glazura
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 žlica narančinog soka (može i limunovog)
I još
- nasjeckani bademi (po želji)
Priprema
Tijesto
Pećnicu zagrijte na 180°C.
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, zatim dodajte jaje i narančinu koricu i kratko zamijesite. Potom dodajte ostale sastojke i mijesite rukama 10-12 minuta. Možete dodavati brašno ako je tijesto previše ljepljivo, ali nemojte pretjerivati jer tijesto ne smije biti tvrdo.
Tijesto prebacite u čistu zdjelu i prekrijte krpom ili prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči volumen.
Nadjev
U zdjeli pomiješajte mak, cimet, šećer i narančinu koricu. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, med i otopljeni maslac. Na kraju dodajte toplo mlijeko i miješajte dok cijeli mak nije natopljen. Ostavite tako desetak minuta.
Nadjev napravite petnaestak minuta prije nego što ćete pripremati rolice.
Slaganje
Pospite radnu površinu brašnom. Prebacite tijesto na pripremljenu površinu. Zamiješajte tijesto u kuglu i onda valjkom razvucite tijesto u kvadrat, debljine oko 1 cm.
Premažite tijesto ravnomjerno nadjevom. Zarolajte tijesto po dužoj strani u roladu. Pazite da vam spoj tijesta ostane s donje strane.
Pomoću oštrog noža ili konca razrežite roladu.
Obložite lim za pečenje papirom za pečenje pa na njega posložite narezane komade. Ostavite razmak između njih.
Prekrijte ih krpom i ostavite dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.
Pecite rolice u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite rolice da se ohlade dvadesetak minuta.
Glazura
Pomiješajte šećer u prahu s narančinim ili limunovim sokom. Ako je glazura pregusta možete razrijediti s još malo soka,a ako je glazura rijetka možete dodati još šećera u prahu.
Prelijte rolice glazurom te po želji pospite nasjeckanim bademima.
Napomena
Ako koristite samostojeći mikser možete odjednom pomiješati sve sastojke za tijesto. Koristite nastavak za tijesto.
Po želji možete potpuno preskočiti glazuru.
Fotografije: Ema Žderić